Mainos

Rikosvastuun ikärajasta vilkas keskustelu

Runsaat kaksi vuotta sitten 102 kansanedustajaa allekirjoitti ehdotuksen rikosoikeudellisen vastuuikärajan poistamisesta. Tänään tämä ehdotus herätti vilkasta keskustelua eduskunnassa.

Nykyisin alle viisitoistavuotiasta ei voi tuomita rikoksesta - vahingonkorvausvelvollinen nuori toki on. Toukokuussa 2000 kokoomuksen kansanedustaja Jouni Lehtimäki teki aloitteen ikärajan poistamisesta. Yli puolet eduskunnasta allekirjoitti aloitteen. Aloitteen mukaan oikeus voisi harkita sitä, kuinka nuori voidaan rikoksesta tuomita.

Asia herätti tänään eduskunnassa vilkasta keskustelua.

-Ajatellaanko todella, että lapsen tuominen lastensuojelun piiristä rikosoikeuden piiriin olisi lapsen tai perheen etu. Tässä menee kirjaimellisesti ja surutta lapsi pesuveden mukana, kommentoi Vihreiden kansanedustaja Kirsi Ojansuu.

-Koska nykytilanne ei ole riittävä, tarvitaan kovempia otteita kouluille ja poliiseille puuttuu niihin ongelmiin. Oikeudenmukaisia keinoja, jotka huomioivat nuoren iän, totesi puolestaan kokoomuksen Jouni Lehtimäki.

Kristillisdemokraattien Toimi Kankaanniemi muistutti, että alle viisitoistavuotias on lapsi, mutta Keskustan Kari Myllyniemen mielestä "pikkupaaterot" ovat aika pahalla mallilla jo 14-vuotiaina.

SDP:n Susanna Rahkonen sanoikin, että on syytä miettiä sitä, mikä tekee viattomasta vauvasta 14-vuotiaana rötöstelevän nuoren. Niinikään SDP:läisen Tapio Karjalaisen mukaan meillä ei olisi rikollisia eikä rankaisemistarvetta, jos olisimme onnistuneet lähimmäisinä ja yhteiskuntana.

Ehdotus ei toteudu


Ehdotus ikärajan pudottamisesta ei mennyt läpi. Se tyrmättiin jo lakivaliokunnassa, eikä sitä enää nostettu äänestykseen salissa. Vastuuikäraja pysyy siis 15 vuodessa.

Tähän isoon rikoslain viimeiseen uudistuspakettiin sisältyi myös laajennus jokamiehen kiinniotto-oikeuteen. Sen takana olivat kaikki puolueet. Laajennus koskee sitä, että kansalainen voi ottaa kohtuullisia voimakeinoja avuksi pakenevaa rikollista kiinniotettaessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.