Mainos

Rikosuhrit hakevat korvauksia yhä useammin

Rikoksen uhriksi joutuneet osaavat yhä useammin hakea valtiokonttorista korvauksia kärsimistään vahingoista. Viime vuonna korvausta haki yli 4000 uhria, alkuvuoden hakemusmäärä antaa odottaa viidenneksen kasvua tänä vuonna.

Valtiokonttorin väliarkistosta löytyy tuhansia rikoksen uhrien korvaushakemuksia. Tänä vuonna hakemuksia tullut jo pari tuhatta. Edellisestä vuodesta hakemusmäärä on kasvanut viidenneksellä. Käytännössä hakemusmäärät ovat kuitenkin varsin pieniä suhteessa siihen kuinka monella rikoksen uhrilla olisi korvauksiin oikeus. Syynä on useimmiten tietämättömyys.

Muidenkin viranomaisten kuin poliisin aktiivisuudella voitaisiin Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Kauko Aromaan mukaan uhrin asioiden hoitoa parantaa merkittävästi. Avuksi on ehdotettu myös erityistä asiamiestä.

-Puhutaan vaikka uhriasiamiehestä tai mistä vaan, jonka avulla sitten huolehdittaan siitä, että uhrin asioitten vaatimat rutiinit niinku tulee ilman ihmeempiä pähkäilyjä hoidettua niinkun kuuluu, Aromaa sanoo

Nyt neuvoja saa muun muassa vapaaehtoisvoimin toimivasta Rikosuhripäivystyksestä.

Korvauksia maksettiin viime vuonna rikosvahinkolain perusteella 35 ja puoli miljoonaa. Pääasiassa henkilövahingoista, esinevahinkojen osuus oli kymmenesosa. Tyypillinen korvauksiin oikeutettu on esimerkiksi pahoinpitelyn uhri, jolle maksetaan sairaskulut ja ansionmenetyksiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.