Rikosuhripäivystys haluaa todistajan tukeen parannuksia

Oikeusministeriön neuvottelevan virkamiehen Helinä Lehtisen mukaan todistajan tukemista pidetään ensiarvoisen tärkeänä rikoksen selviämisen ja myös vastaajan kannalta. Hän myös huomauttaa, että pelkäävästä tai muutoin vastahankaisesta todistajasta ei ole suurtakaan hyötyä.

Rikosuhripäivystys haluaa parantaa todistajille tarjottavaa apua. Toiminnanjohtaja Petra Kjällmanin mukaan tukea tarvitseva ei läheskään aina saa tietoa todistajan tukipalveluista.

Todistajan asema rikosprosessissa oli esillä Vaasassa tänään alkaneessa Rikosuhripäivystyksen seminaarissa.

Oikeusministeriön työryhmä pohtii paraikaa, miten todistajan tukitoimintaa voitaisiin kehittää.

Yksi oleellinen kysymys on, miten poliisi ja muut viranomaiset voitaisiin ohjeistaa antamaan tietoa asiasta, huomautti neuvotteleva virkamies Helinä Lehtinen oikeusministeriöstä.

Työryhmällä on aikaa ehdotuksen antamiseen vuoden loppuun saakka.

Esimerkiksi suojelukeinoista tulisi antaa tietoa todistajalle mahdollisimman hyvissä ajoin, Lehtinen totesi.

Todistajan tukemista pidetään ensiarvoisen tärkeänä rikoksen selviämisen ja myös vastaajan kannalta. Pelkäävästä tai muutoin vastahankaisesta todistajasta ei ole suurtakaan hyötyä, Lehtinen sanoi.

Kokeiluja ollut

Todistajien erilaisia tukijärjestelmiä on kokeiltu Turun ja Rovaniemen käräjäoikeuksissa. Väkeä on koulutettu ja todistajille on järjestetty mm. erillisiä odotustiloja. Rovaniemellä todistajille on tarjottu lisäksi tietoa tukipalveluista jo haastekutsun yhteydessä. Kokemukset ovat olleet hyviä, Kjällman sanoi.

Todistajan tukitoiminnalla on vakiintuessaan suuri merkitys tuomioistuimille, arvioi Turunseudun käräjäoikeuden johtava tuomari Kimmo Leskinen. Hänen mukaansa tuki on omiaan vaikuttamaan mm. siihen, että todistajaksi ryhtymistä ei enää välteltäisi.

Tukea tarvitsevia todistajia neuvotaan myös Rikosuhripäivystyksen palvelevassa puhelimessa. Valtakunnallinen puhelin aloitti toiminnan viime helmikuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat