Rikosuhrimaksun erikoisuus: Ylinopeudesta maksetaan, vähäisestä väkivallasta ei

Reipasta ylinopeutta ajanut autoilija joutuu maksamaan rikosuhrimaksun, mutta lievään pahoinpitelyyn syyllistynyt ei, ehdotetaan eduskunnalle annetussa lakiesityksessä.

Lakiesityksen mukaan rikosuhrimaksu peritään vain täysi-ikäisiltä vankeudella rangaistavista rikoksista. Todellisuudessa rangaistus voi olla sakkoa, mutta maksu peritään, jos rikoksesta voitaisiin tuomita vankeutta.

Näin maksu perittäisiin esimerkiksi rikesakon ylittävistä ylinopeuksista, joissa kyse on liikenteen vaarantamisesta.

Sen sijaan maksua ei peritä rikoksista, joissa voidaan tuomita vain sakkoa. Näin maksun ulkopuolelle jäisivät muun muassa lievä pahoinpitely, näpistys ja lievä petos.

Oikeusministeriössä ei lakia säädettäessä mietitty eri rikoksia, vaan raja vedettiin vankeusuhkaan. 

Maksajina autoilijat

Käytännössä suurin osa tapauksista, joissa maksu määrättäisiin, liittyisi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen

Esityksen mukaan maksun suuruus olisi 40 euroa, jos säädetty maksimirangaistus on enintään kuusi kuukautta vankeutta, ja 80 euroa, jos säädetty maksimirangaistus on yli kuusi kuukautta vankeutta. Oikeushenkilöille määrättävä rikosuhrimaksu olisi 800 euroa.

Rahaa ei jaeta rikosten uhreille, vaan sillä rahoitetaan uhrien tukipalveluja.

Lakiesityksessä arvioidaan, että rikosuhrimaksulla kerätyistä varoista jäisi noin 4,5 miljoonaa euroa jaettavaksi uhrien tukipalveluiden tuottamiseen vuosittain, kun maksujen periminen ja hallinnolliset kulut otetaan huomioon.

Lue myös:

    Uusimmat