Rikosuhrien asemaan etsitään parannusta

Omaisuusrikosten uhriksi joutuneiden asemaan valmistellaan parannuksia. Näkemyksiä uudistuksille kerätään Poliisikoulussa Tampereella alkaneessa rikosuhrien asemaa pohtivassa seminaarissa.

Murtomiehet jättävät jälkeensä usein kamalan sotkun

Vuosittain yli 300 000 suomalaista joutuu omaisuusrikoksen uhriksi. Vain vajaa kolmannes tapauksista kyetään selvittämään. Tutkimusten mukaan yli 70 prosenttia omaisuusrikoksen uhreista kokee rikoksesta aiheutuneen vakavaa taloudellista tai henkistä haittaa. Yli 30 prosenttia uhreista olisi oman kertomansa mukaan tarvinnut apua rikoksen aiheuttamaan henkiseen pahoinvointiin.

Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Petra Kjällmanin mukaan apua ei kuitenkaan aina osata hakea. Vapaehtoisjärjestöt toivoisivatkin poliisilta entistä aktiivisempaa roolia mahdollisuuksien markkinoinnissa. Poliisin mukaan apua tarjotaan, jos kiireen keskellä muistetaan. Resurssipula pakottaa usein pitäytymään tiukasti rikoksen yksityiskohdissa.

Toimikunta etsii keinoja uhrien auttamiseksi

Oikeusministeriö asetti kevättalvella rikosuhritoimikunnan, jonka tehtävänä on laatia ehdotus uhrien tukemisesta. Toimikunnan on määrä saada työnsä valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä. Toimikunnan sihteeri Tuuli Herlin kertoo, että seminaarissa pohditaan käytännön keinoja uhrin aseman parantamiseksi. Mietittävänä on myös ehdotuksia lainsäädännön uudistamisesta. Seminaari ei tee vielä mitään konkreettisia päätöksiä, koska aikaa valmisteluun on runsaasti.

Kutsumattomat vieraat ovat käyneet "kylässä"

Herlin pitää mahdollisena, että uudistuksessa laajennetaan oikeudenkäyntiavustajan tai tukihenkilön toimintaa. Käytännön toimiin kuuluu poliisin, terveydenhuoltohenkilöstön ja tuomioistuinten jäsenten työn muuttaminen siten, että uhrin olot ja asema paranevat. -Yksi epäkohta on jatkuvasti se, että uhrit eivät tiedä niitäkään oikeuksia ja mahdollisuuksia, joita heillä on jo nyt. Se saattaa tuntua yllättävältä, mutta rikoksen jälkeen uhri on sellaisessa mielentilassa, että hän ei ole parhaimmillaan ottamaan vastaan tietoa oikeuksistaan.

Nykyisin omaisuusrikosprosesseissa tuomitaan yleensä korvattavaksi uhrin kärsimät taloudelliset vahingot, mutta harvemmin henkisiä kärsimyksiä. Esimerkiksi asuntomurroissa henkinen koettelemus saattaa olla kova. Murto rikkoo jotain pyhää uhrin mielessä.

Kaksipäiväiseen rikosuhriseminaariin ilmoittautui yli 100 osanottajaa. Mukana on poliiseja, syyttäjiä, tuomareita ja oikeusavustajia sekä rikosuhripäivystyksen, vakuutusalan ja sosiaalitoimen henkilöstöä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat