Rikostoimituksen Sipilän kommentti: Laittomat tiedot on putsattava epäiltyjen rekisteristä

Epäiltyjen rekisteri on siivottava väärästä tiedosta, kirjoittaa MTV:n uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä Elinkautinen-blogissaan. 

Blogin tekstin voi lukea myös alta:

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen lausunto epäiltyjen rekisteristä oli harvinaisen karu. "Vuosien kuluessa, kun valvontaa ei ole tehty, rima on laskenut ja sinne on laitettu nimiä, jotka eivät sinne kuulu", Hämäläinen totesi MTV:n haastattelussa.

Hämäläinen johti MTV:n uutisten Putin-paljastuksesta alkanutta rikostutkintaa. Putin ei jäänyt ainoaksi vääräksi tiedoksi. Valtionsyyttäjä kuvasi ongelmaa laajemmaksi.

Seitsemää rekisteristä vastannutta poliisia epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun rekisterin käytön koulutus, ohjeistus ja valvonta ovat tutkinnan mukaan olleet olleet puutteellisia.

Epäiltyjen rekisterin ongelmat vahvistavat ikävää käsitystä: Poliisin sisäinen valvonta ei toimi. Laillisuusvalvojista, oikeusasiamiehestä tai oikeuskanslerista, ei ole siinä apua. Kun salassapidolla asiat saadaan usein vielä pidettyä julkisuuden ulottumattomissa, niin lopputulos on juuri näin huono.

Oireellista on, että poliisiylijohtaja Mikko Paatero piti vielä torstaina epäiltyjen rekisteristä tapahtunutta vuotoa pahempana kuin itse rekisterin puutteita. Näkökulma on väärä, mutta kuvaa hyvin ongelmiaan mielellään salaavaa poliisia.

Vuoto paljasti tässäkin tapauksessa rakenteellisen ongelman, joka on harvinaisen vakava.

Epäiltyjen rekisteri on täysin salainen. Kansalainen ei voi saada tietoja siitä onko hänet merkitty rekisteriin tai mitä tietoja siellä on. Tietojen korjaaminen on vaikeaa. Tietosuojavaltuutetun kautta voi tietoja tarkistaa, mutta silti kansalainen ei saa itse tietoa rekisteröimisestään tai edes rekisteröimättömyydestä.

Juuri tällaisissa rekistereissä ohjeistuksen, koulutuksen ja valvonnan pitäisi olla parasta laatua. Nyt valvontaa ei ollut tutkinnan mukaan nimeksikään.

Tässä esimerkki rekisterin ongelmista käytännössä: Hallinto-oikeudessa käsitellyn tapauksen perusteella rekisteriä käytettiin vartijaluvan peruuttamiseen. Löyhä yhteys moottoripyöräjengiin riitti luvan peruuttamiseen ja sitä kautta vartijan potkuihin. Hallinto-oikeus korjasi virheen ja mies sai työnsä takaisin.

Nyt eduskunta on päättänyt, että epäiltyjen rekisterin tietoja voidaan käyttää turvallisuuselvityksiin, joiden kautta arvioidaan henkilön kelpoisuutta vaikkapa lentokentällä siivoamiseen.

Tilanne on kestämätön. Syyttäjäjohtoisessa tutkinnassa todetaan, että rekisterin tiedot ovat osin epäluotettavia ja niitä merkitty sinne vääristä ihmisistä vailla lain oikeutusta.

Kukaan ei tiedä paljonko väärää tai laitonta tietoa rekisteriin on merkitty.

Tuskin edes poliisi itse.

On ilmiselvää, että tällainen rekisteri on siivottava väärästä ja laittomasta tiedosta.

Samalla kannattaisi parantaa sen käytettävyyttä. Nykyrekisterissä ongelma on se, että samasta henkilöstä on voitu kirjata tietoja useilla vaihtoehdoilla tyyliin: Matti VirtanenMasa Virtanen tai Matti Masa Virtanen tai jopa kirjoitusvirheenä Matti Vrtanen. Rekisteri ei yhdistä tietoja henkilötunnusten perusteella.

Ei vaikuta erityisen tehokkaalta tavalta taistella järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Yhdessä asiassa poliisiylijohtaja oli torstaina oikeassa. Paatero totesi, että epäiltyjen rekisterin tietoja ei pidä käyttää mihinkään tarkistamatta niitä.

Epäilemättä näin on.

Lue myös:

    Uusimmat