Rikostoimittajat: Avohoitopotilas kertoi hautovansa surmaa ja sitten teki sen – "Herättää kysymyksiä avohoidon tilasta Suomessa"

MTV:n rikostoimittajat: Raahen Halloween-murhan erikoiset piirteet 10:20
MTV:n Rikostoimittajat pohti keskiviikkona Huomenta Suomessa, otettiinko Raahen teinimurhasta syytetyn nuorukaisen puheet tarpeeksi vakavasti. Katso keskustelu yltä.

Raahen Halloween-teinimurhasta syytetty nuorukainen oli tapahtumien aikaan avohoidossa. Omien sanojensa mukaan mies kertoi hoitajilleen jo etukäteen, että hautoo ihmisen surmaamista. MTV:n Rikostoimittajat pohtii, puututtiinko nuorukaisen puheisiin tarpeeksi vakavasti.

Parikymppinen nuori mies kävi 17-vuotiaan kaverinsa kimppuun uhrin kotitalon pihamaalla Raahessa viime lokakuussa. Nuorukainen surmasi uhrin lukuisilla veitseniskuilla.

Viime perjantaina oikeudessa nuorukainen kertoi tapahtuneesta harvinaisen avoimesti ja selväsanaisesti. Mies tunnusti suunnitelleensa uhrin koko perheen surmaamista, ja ettei kadu tekoaan millään tavalla.

Omien sanojensa mukaan mies oli saanut innoitusta Halloween-kauhuelokuvien fiktiiviseltä sarjamurhaajahahmolta Michael Myersilta, joka surmaa ihmisiä ilman tunnontuskia. Nuorukainen kertoi myös, että oli jo aiemmin suunnitellut toisen ihmisen surmaamista ja jopa kantanut veistä mukanaan näissä aikeissa.

Paljastiko aikeet etukäteen?

Syytetty paljasti okeudessa, että oli kertonut surmaamisajatuksistaan häntä hoitaneille lääkärille ja psykologille viime syksynä. Kertomansa mukaan mies oli jopa maininnut sittemmin uhriksi joutuneen teinipojan perheen nimeltä. 

Miehen puolustusasianaja Kari Eriksson kertoi oikeudessa perjantaina, että puheiden aikaan miehelle oli määrätty psykoosinestolääkitys. Muuten hoitoon ei tehty muutoksia. Asian tiimoilta ei myöskään tiettävästi otettu yhteyttä viranomaisiin. Puheita ei siis otettu kovinkaan vakavasti.

Syyttäjä kiisti syytetyn nuorukaisen puheet MTV Uutisten haastattelussa. Syyttäjän näkemyksen mukaan puheet tappamishaaveista eivät olleet asiakirja-aineiston perusteella sillä tavalla konkreettisia, kuin mies itse väitti.

Puolustuksen mukaan asiasta ei kuitenkaan ollut epäselvyyttä.

Selvää on joka tapauksessa se, että mies teki lopulta hyvin poikkeuksellisen henkirikoksen, ja että varoitusmerkkejäkin oli.

"Hän tuntui olevan todella ahdistunut"

MTV:n Rikostoimittajat pui tapausta keskiviikon Huomenta Suomessa. Rikostoimittajat Pekka Lehtinen arvelee, että nuorukaisen tappamispuheet saatettiin syystä tai toisesta sivuuttaa ennen lokakuista henkirikosta, vaikka syytä huoleen olisi ollut. 

– Sitä ei nyt ehkä kuitenkaan otettu siinä vaiheessa tosissaan tai vakavasti, eikä puututtu hoitoon sen enempää, Lehtinen sanoo. 

Rikostoimittaja Rebekka Härkönen kertoo, että murhasyytetty oli poliisin esitutkintamateriaalin perusteella kuulusteluissakin kertonut hautoneensa useamman lähipiiriinsä kuuluvan henkilön surmaamista. Mies oli myös tehnyt häiritseviä internethakuja liittyen ihmisten tappamiseen.

– Hän tuntui olevan todella ahdistunut ja haluavan purkaa sen johonkin, Härkönen kommentoi.

Härkönen ihmettelee, ettei miehen esittämiin ajatuksiin olisi reagoitu ennalta lähes millään tavalla.

 – Kaveri on käynyt hoidossa, ja hänet on lähetetty psykoosilääkkeiden kanssa kotiin pärjäilemään surmaamisajatusten kanssa. Se herättää kysymyksen, että mikä on avohoidon tila Suomessa, hän jatkaa.

Motiivi?

Keskustelussa pohdittiin myös sitä, ettei lokakuussa tapahtuneelle henkirikokselle ole löytynyt mitään järkevää motiivia.

Oikeudessa puolustus sekä osin myös syyttäjä esittivät, että teon taustalla olisivat vaikuttaneet syytetyn nuorukaisen masennus, syrjäytyminen, "epätervehenkinen elämä" sekä esimerkiksi runsas väkivaltaviihteen kulutus. 

Rikostoimittajat eivät niele selityksiä sellaisenaan.

Oikeudenkäyntiä Oulussa seurannut rikostoimittaja Eetu Ruonakoski kommentoi, että esimerkiksi väkivaltainen tietokonepeli tuntuu selityksenä ontuvalta, jos henkirikosta nyt ylipäätään voi millään selittää.

– Monta kertaa tällaisissa täysin silmittömissä väkivaltajutuissa ei ole mitään motiivia – järkevää sellaista, jos sellaista voi ollakaan, Pekka Lehtinen jatkaa.

Murhasta ja viiden murhan yrityksistä syytetty nuorukainen on nyt passitettu mielentilatutkimuksiin, ja oikeudenkäynti on tutkimusten ajan jäissä.

Perjantaina antamallaan välituomiolla käräjäoikeus kuitenkin jo katsoi, että mies syyllistyi niihin syyttäjän esittämiin tekoihin, joista hänelle vaaditaan rangaistusta. Rikosnimikkeisiin ja mahdolliseen rangaistukseen otetaan kantaa mielentilatutkimusten valmistuttua. Samalla selviää, oliko mies tapahtumien aikaan syyntakeinen.

Koko Rikostoimittajat-keskustelun voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat