Rikostoimittajan tärkeimmät luonteenpiirteet ovat sinnikkyys ja uteliaisuus – "Olkoon kyseessä murhaaja tai poliisi, me kohtelemme kaikkia ihmisinä"

4:23
Katso videolta, miltä päivä rikostoimittajana MTV Uutisissa näyttää

Rikostoimittajan arkeen kuuluu paljon rosvoja, poliisitiedotteita ja erikoisia kohtaamisia. MTV Uutisten rikostoimittajat Pekka Lehtinen ja Jarkko Sipilä kertovat, mitä kaikkea rikostoimittajan ammatilta vaaditaan.

Rikostoimittajan työhön kuuluu monipuolista sisältöä toimistotyöstä erilaisiin haastatteluihin. Perustyön lisäksi miesten päivät sisältävät paljon myös ohjelmien kuvauksia.

– Soitellaan puhelimella, luetaan erilaisia päätöksiä tai sähköposteja. Ei tämä ole sellaista, että olisimme koko ajan jossain nuhjuisessa baarissa kuuntelemassa rosvojen tarinoita. Tosin kyllä niitäkin tapauksia on ollut, kertoo Sipilä.

– On tämä monipuolista hommaa. Perustoimittajan työn lisäksi me pääsemme tekemään suoria lähetyksiä ja studiohaastatteluja. Meidän työssämme on tärkeää myös mennä tapaamaan ihmisiä kasvotusten, pohtii Lehtinen.

"Ei-vastaukseen ei koskaan pidä luovuttaa"

Miesten mielestä rikostoimittajan työssä tärkeintä on ehdottomasti olla sinnikäs ja utelias. Koskaan ei saisi olettaa, että joku ei haluaisi puhua, vaan aina pitää yrittää.

– Siihen ensimmäiseen ei-vastaukseen ei koskaan pidä luovuttaa, vaan painat sinnikkäästi eteenpäin, toteaa Lehtinen.

Sipilän mielestä tapausten raakuudesta huolimatta työssä on tärkeää myös muistaa kohdella jokaista yksilöä ihmisenä.

– Olkoon kyseessä murhaaja tai poliisi, meille he ovat lähtökohtaisesti kaikki ihmisiä.

Rikostoimittajana kiinnostaa eniten rikoksen motiivi

Lehtinen ja Sipilä ovat molemmat toimineet rikostoimittajina jo vuosikymmenten ajan. Vuosien varrella he ovat saaneet kokea ja tutkia hyvin erityyppisiä rikoksia.

Tapauksista päällimmäisenä miesten mieleen ovat jääneet kaikista järkyttävimmät tapaukset.

– Poliisimurhia ja koulumurhia. Ikäviä tapauksia, mutta rikostoimittajan näkökulmasta kiinnostavia. Minua on aina kiinnostanut se, miksi jokin rikos tapahtuu, mitä siinä on taustalla, mikä on johtanut siihen rikokseen ja missä tilanteessa olisi voitu valita toisin, Sipilä sanoo.

– Meillä on hyvät uutiset erittäin vähissä, jollei hyväksi uutiseksi katsota sitä, että rikollinen on saatu kiinni, toteaa Lehtinen.  

Katso ylhäältä videolta, miltä päivä rikostoimittajana MTV Uutisissa näyttää.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja