Mainos

Rikostilastot rumenivat - tappajista neljä viidestä humalassa

Poliisin tietoon tullut rikollisuus kasvoi viime vuonna kahdeksalla prosentilla vuodesta 2007. Viime vuonna poliisi sai tietoonsa 876 000 rikosepäilyä, ilmenee Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen (Optula) selvityksestä Rikollisuustilanne 2008.

Jopa 56 prosenttia ilmi tulleista rikosepäilyistä koski liikennerikoksia. Optulan mukaan rikollisuuden kasvu johtuu lähes kokonaan siitä, että liikenteen automaattinen kameravalvonta on lisääntynyt.

Vakavimmista rikoksista henkirikosten eli murhien, tappojen ja surmien määrä on pysynyt kymmenen vuotta keskiarvoltaan 131 rikoksessa. Viime vuonna Suomessa tuli poliisin tietoon 132 henkirikosta.

Henkirikosten ja alkoholin yhteys on Suomessa yhä voimakas, joten henkirikoksia tapahtuu Suomessa suhteellisesti selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Synkintä kehitys on ollut Itä- ja Pohjois-Suomen maaseudulla, missä jo ennestään oli muuta maata korkeampi henkirikollisuustaso. Etelä-Suomen kaupungeissa sen sijaan on parempi tilanne, joskin sairaalan ulkopuolisen ensihoidon ja sairaalahoidon korkea taso ja nopea saatavuus parantavat väkivallan uhrien eloonjääntimahdollisuuksia.

Viime vuosina 80 prosenttia henkirikoksista ja 70 prosenttia pahoinpitelyrikoksista tehtiin alkoholin vaikutuksen alaisina.

Yhä enemmän lieviä pahoinpitelyjä

Tilastoidut pahoinpitelyrikokset ovat lisääntyneet viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Viime vuonna niitä tuli poliisin tietoon 34 800.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla pahoinpitelyepäilyt ovat vähentyneet hieman edellisestä vuodesta.

Pitkän aikavälin kasvussa on kyse lievästä väkivallasta. Törkeiden pahoinpitelyjen sekä henkirikosten yritysten määrä väheni 2008, joskin se oli poikkeuksellisen vuotta aiemmin.

Väkivaltarikoksen uhriksi joutuminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä. Uhritutkimusten tulosten mukaan viitisen prosenttia aikuisista joutuu vuosittain fyysisen väkivallan uhriksi ja kaksi sadasta vamman aiheuttaman väkivallan uhriksi.

Uhritutkimuksilla pyritään paljastamaan myös piiloon jäävää rikollisuutta eli tapauksia, jotka eivät syystä tai toisesta päädy poliisin tietoon.

Rattijuoppojen määrä vakaa

Rattijuoppojen määrä on Optulan mukaan pysytellyt melko samanlaisena kymmenen vuotta. Tilastoitujen rattijuopumusten määrä sen sijaan vaihtelee vuosittain voimakkaasti.

Siihen vaikuttavat suuresti poliisin liikennevalvonnan laajuus ja erilaiset tehostetut liikennevalvontakampanjat.

Rattijuopumuksia tuli poliisin tietoon viime vuonna noin 25 800 tapausta. Edellisvuoteen siinä on kuuden prosentin vähentyminen.

Tänä vuonna tilastoitu rikollisuus on lisääntynyt kahdella prosentilla viimevuotisesta, selviää tammi-helmikuun ennakkotiedoista. Mutta jos liikennerikoksia ja -rikkomuksia ei oteta lukuun, poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on vähentynyt niin ikään kahdella prosentilla vuoden 2008 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.