Mainos

Rikosten torjuntaan tosissaan

Valtioneuvosto on hyväksynyt kansallisen rikoksentorjuntaohjelman, jolla luodaan yhteinen toimintapolitiikka rikollisuuden vähentämiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi.

Tavoitteena on, että uudistusten vaikutukset rikollisuuteen otetaan huomioon kaikessa julkisessa päätöksenteossa. Valtiovallan lisäksi rikoksentorjuntaan osallistuisivat entistä tietoisemmin ja aktiivisemmin myös kunnat, elinkeinoelämä, kirkko, kansalaisjärjestöt sekä yksityiset kansalaiset.

Kunnille omat ohjelmat

Rikollisuuden määrä ja laatu vaihtelevat paikallisesti, joten ohjelmassa painotetaan kunnissa tapahtuvaa rikoksentorjuntaa. Tavoitteena on, että kaikkiin kuntiin laaditaan rikoksentorjuntaohjelmat.

Erityisen tärkeitä nuorisorikollisuuden ehkäisyssä ovat järjestöt, jotka tukevat nuorten liittymistä yhteiskuntaan. Myös kansalaisaktiivisuutta halutaan edistää, mutta toisaalta raja julkisen vallan tehtävien ja kansalaistoiminnan välillä on tarkoitus pitää selvänä.

Rikkeisiin puututtava välittömästi

Vähäisiä rikkomuksia varten kehitetään nykyistä yksinkertaisempia ja nopeampia puuttumistapoja. Tarkoitus on käynnistää kokeilu, jolla pyritään nopeuttamaan nuorten tekemien rikosten esitutkintaa ja oikeuskäsittelyä ja jossa rikoksentekijän hoitotarpeen selvittäminen kytketään osaksi oikeusprosessia. Myös vahingonkorvauksen käyttöä rikoksia ehkäisevänä tekijänä tehostetaan. Samoin lähipoliisitoiminta on tarkoitus laajennetaan koko maahan.

Nuoriin kiinnitettävä enemmän huomiota

Koulujen kerhotoimintakokeiluja on tarkoitus laajentaa. Samoin erityisopetuksen saatavuus turvataan ja panostetaan syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulutukseen. Koulukiusaamiseen ja koulusta pinnaamiseen tulee myös kiinnittää entistä tarkempaa huomiota. Alkoholin anniskelun ja vähittäismyynnin ikärajojen sekä muiden normien noudattamisen valvontaa tehostetaan. Tarkempaan seurantaan otetaan myös maahanmuuttajiin kohdistuva rasistinen rikollisuus niin kuin myös maahanmuuttajien omat rikolliset toimet.

Viranomaisten yhteistyötä tehostettava

Ohjelmalla ei muuteta eri viranomaisten tehtäviä eikä valtion ja kuntien tehtäväjakoa. Rikollisuutta ja siitä aiheutuvia menetyksiä on tarkoitus vähentää tehostamalla viranomaisten yhteistyötä ja käyttämällä olemassa olevia voimavaroja nykyistä tehokkaammin. Oikeusministeriö on varannut kuluvalle vuodelle paikallisten rikoksentorjuntahankkeiden tukemiseen 700 000 markkaa. Ministeriö on lisäksi jo jakanut 500 000 markkaa paikallisiin hankkeisiin. Oikeusministeriö laatii ohjelman toteutuksesta seurantaraportin vuoden 2002 loppuun mennessä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.