Mainos

Rikosten määrä kasvoi viime vuonna

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä nousi kuluvan vuoden aikana.

Muiden kuin liikennerikosten määrä kasvoi tämän vuoden tammi-elokuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna noin 4,5 prosenttia. Erityisesti pahoinpitely- ja omaisuusrikosten määrät kasvoivat.

Kotona tehtyjä pahoinpitelyjä enemmän

Pahoinpitelyjen määrä nousi tammi-elokuussa lähes 17,5 prosenttia.

Erityisen voimakkaasti lisääntyivät yksityisasunnoissa tapahtuneet pahoinpitelyt, joita tuli poliisin tietoon 36 prosenttia viime vuotta enemmän.

Yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt lisääntyivät 11 prosentilla ja ravintoloissa seitsemällä prosentilla.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan pahoinpitelyjen määrän kehityksessä on nähtävissä selkeä yhteys vuoden alussa voimaan tulleeseen lainsäädäntömuutokseen, jolla esimerkiksi lähisuhteissa tapahtuneet lievätkin pahoinpitelyt tulivat virallisen syytteen alaisiksi.

Törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi lähes 9 prosenttia, mutta vastaavasti henkirikosten määrä laski lähes saman verran.

Paljastuneiden huumejuttujen määrä laski

Huumausainerikosten määrä laski hieman vuoden 2010 tammi-elokuuhun verrattuna. Erityisesti törkeitä huumausainerikoksia poliisin tietoon tuli 7,4 prosenttia vähemmän.

Huumausaineen käyttörikosten määrä laski noin kolme prosenttia.

– Huumejutut ovat vähentyneet, koska niiden paljastamiseen ei ole voitu panostaa yhtä paljon kuin aikaisemmin, Paatero sanoo.

Rikosten tutkinta-ajat lyhenivät

Rikosten selvitysasteet laskivat hiukan tarkasteluajalla.

– Poliisi on kyennyt selvittämään kuluvan vuoden tammi-elokuussa noin 79 prosenttia kaikista tietoon tulleista rikoksista. Edellisvuoteen verrattuna luvussa on laskua runsas prosenttiyksikkö. Henkeen ja terveyteen kohdistuneista rikoksista sekä pahoinpitelyrikoksista selvitettiin noin 71 prosenttia ja omaisuusrikoksista 38 prosenttia, Paatero kertoo.

Samalla rikosten tutkinta-ajat lyhenivät.

Paateron mielestä tutkinta-aikojen lyheneminen on luonnollisesti hyvä asia, mutta vastaavasti rikosten selvitysasteen heikkeneminen on huono suuntaus.

– Poliisin määrärahojen väheneminen tulee vaikuttamaan ainakin selvitysprosenttiin, hän sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.