Mainos

Rikosskandaali horjuttaa Valkoista taloa

Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn entinen luottomies on joutumassa telkien taakse jopa 25 vuodeksi. Jupakka juontaa juurensa niin sanotusta CIA-vuotoskandaalista.

Yhdysvaltain varapresidentin Dick Cheneyn entinen luottoavustaja Lewis "Scooter" Libby on todettu syylliseksi tutkimusten vaikeuttamiseen, väärään valaan ja valehteluun.

Washingtonissa istunut valamiehistö tuomitsi Libbyn eilen syylliseksi viidestä syytekohdasta neljään. Ainostaan yksi väärää lausumaa koskenut syytekohta hylättiin.

Libby, 56, voi joutua pitkäksikin aika telkien taakse, sillä yksinomaan tutkimusten vaikeuttamisesta voi saada kymmenen vuotta vankeutta. Pisin mahdollinen tuomio on 25 vuotta ja päälle voi tulla vielä 1,2 miljoonan dollarin eli lähes 800 000 euron sakkorangaistus.

Valamiehistö pohti päätöstään pitkään ja pääsi yksimielisyyteen vasta kymmenentenä käsittelypäivänä. Yksi valamiehistä jäävättiin aikaisemmin, koska hän oli tunnustanut lukeneensa jutusta sanomalehdistä sen jälkeen, kun paneeli oli saanut jutun päätettäväkseen.

Presidentti George W. Bush kunnioittaa oikeuden päätöstä mutta on "surullinen" Libbyn ja hänen perheensä puolesta, Valkoisen talon tiedottaja Dana Perino kertoi eilen. Perino ei halunnut lähteä arvioimaan sitä, voisiko Bush ajatella armahtavansa Libbyn.

Cheney kommentoi tuomiota illalla sanomalla, että hän on "hyvin pettynyt" oikeuden päätökseen.

Juuret suuressa CIA-jupakassa

Libby-jupakan tausta on pitkä ja mutkikas, ja se liittyy niin sanottuun CIA-vuotoskandaaliin. Viranomaiset ryhtyivät tutkimaan, kuka vuosi vuonna 2003 medialle Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n salaisen agentin Valerie Plamen henkilöllisyyden.

Vuodon uskotaan olleen Valkoisen talon kosto Plamen aviomiehelle, joka oli arvostellut tiukkaan sävyyn presidentti Bushin väitteitä Irakin joukkotuhoaseiden olemassaolosta. Libbyä ei tosin syytetty tiedon vuotamisesta, vaan siitä, että hän oli erikoissyyttäjä Patrick Fitzgeraldin mukaan valehdellut jutun tutkijoille.

Ihmetystä poliittisissa piireissä on herättänyt se, miksei jutun varsinaista vuotajaa etsitty, sillä liittovaltion agentin nimen paljastaminen on raskas rikos. Kannattajiensa piirissä Libbyn onkin katsottu olevan oikeuden armoille jätetty syntipukki.

Juttu on kova kolaus Valkoisen talon maineelle, sillä on epätavallista, että näin korkeassa asemassa oleva virkamies on syytteessä kovan luokan rikoksista. Washingtonissa kiertävät yhä huhut siitä, että vuodon takana olisi ollut itse asiassa varapresidentti Dick Cheney. Libby erosi vuonna 2005, kun häntä vastaan nostettiin rikossyyte.

Libbyn tuomio julistetaan 5. kesäkuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.