Mainos

Rikosseuraamuslaitos: Avovankilat hyviä ja halpoja

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka ihmettelee keskustelua suomalaisen vankeinhoidon ympärillä. Viime aikoina on arvosteltu erityisesti sitä, että rangaistukset esimerkiksi väkivaltarikoksista ovat Suomessa liian lieviä.

Vesterbacka kuitenkin muistuttaa, että yhteiskunnan suhtautuminen väkivaltarikoksiin on tiukentunut huomattavasti.

– Jos ajatellaan vaikka viimeistä 20 vuotta, suhtautuminen väkivaltarikoksiin on aivan ratkaisevasti koventunut koko ajan. Tämä näkyy esimerkiksi elinkautisvankien määrässä, mikä on parissakymmenessä vuodessa lähes kuusinkertaistunut.

Tänä kesänä monen oikeustajua on koetellut myös se, että pelkästään heinäkuussa Suomen avovankiloista poistui luvatta jopa 15 vankia. Selvityksen laativasta rikosseuraamusvirastosta myönnetään, että heinäkuun pakoaalto oli poikkeuksellinen.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson lupaa tarttua asiaan.

– Tilanne on nyt se, että meidän täytyy tarkasti katsoa, että millä perusteella vangit passitetaan avovankilaan ja millä perusteella heille myönnetään lomia. Olen pyytänyt myös näistä kesän tapahtumista selvityksiä, että mikä jokaisessa yksittäistapauksessa on tapahtunut.

Vesterbacka puolustaa avovankiloita. Avolaitoksen toimeenpano edesauttaa Vesterbackan mukaan vangin vapauttamista hallitummin, ja tekee todennäköisemmäksi sen, ettei vanki vapauduttuaan syyllisty uusiin rikoksiin.

Avolaitoksissa rangaistusten täytäntöönpano on viidenneksen edullisempaa kuin suljetuissa vankiloissa, joissa yhden vankipäivän hinta on 200 euroa. Avolaitoksissa vankipäivä maksaa hieman yli 160 euroa, ja valvotussa koevapaudessa runsaat 48 euroa.

Pääjohtaja Esa Vesterbackan mukaan näyttää siltä, että koko vuoden osalta pakoluvut pysyvät viime vuosien tasolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.