Rikosrekisterilaki muuttuu: Viranomaisille tietojen vaihto-oikeus

Eduskunta hyväksyi tänään rikosrekisterilain muuttamisen niin, että viranomaiset voivat vaihtaa rikosrekisteritietoja uuden tekniikan välityksellä. Samalla lakiin lisättiin säännökset rikosrekisteritietojen luovuttamisesta viranomaisille henkilön luotettavuuden arvioimiseksi. Lastensuojelullista lainsäädäntöä aiotaan myös kehittää.

Aiemmin säädökset ovat olleet asetuksen tasolla. Samalla eduskunta hyväksyi ponnen, jolla se kiirehtii hallitusta täydentämään lasten suojelemiseen tähtäävää lainsäädäntöä. Ponnen mukaan hallituksen tulisi täydentää lainsäädäntöä ensi vuoden aikana säännöksillä, joiden nojalla voidaan selvittää lasten ja nuorten kanssa työskentelemään hakeutuvien henkilöiden tausta niin, ettei tällaisiin tehtäviin otettaisi henkilöitä, jotka on tuomittu lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Oikeusministeri Johannes Koskinen vastasi eduskunnalle, että hallitus tuo esityksen jo keväällä eduskunnan käsiteltäväksi. Koskinen muistutti, että työryhmä henkilön luotettavuuden arvioimiseksi valmistelee asiaa parhaillaan. Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tammikuussa työryhmän valmistelemaan ohjelmaa lasten kaupallisen seksuaalisen hyväksikäytön estämiseksi.

Työryhmän on tarkoitus selvittää mm, onko tarvetta selvittää työntekijän tausta ja jos niin miten. Työryhmän määräaika päättyy vuoden lopussa.
-Pitää säännöstää myös sellainen luotettavuuslausuntojen antamismahdollisuus, joka on monin verroin isompaa joukkoa koskeva kuin pelkästään tuomittuja, muutamaa kymmentä henkilöä, koskeva rikosrekisteritietojen saamismahdollisuus. Samalla pitää katsoa, että järjestelmä oin järkevää, ettei turhia lausuntoja pyöritellä pitkin byrokratiaa, Koskinen sanoi.

Lasten kanssa työskentelevien seulomisessa omat ongelmansa

Kristillisten kansanedustaja Päivi Räsänen oli tehnyt asiasta lakialoitteen, jossa esitettiin laajempaa seulontaa kuin lakivaliokunta piti suotavana. Esityksessä vedottiin siihen, että lasten suojelussa Suomen lainsäädäntö on edelleen puutteellinen eikä työnantajalla ole nykyisin mahdollisuutta selvittää lapsityöhön hakeutuvien taustoja. Lakivaliokunnan mukaan taustojen selvittäminen aloitteessa mainitulla tavalla voisi johtaa liian laajaan tietojen hankintaan. Esityksen mukaan työnantaja olisi voinut hankkia tietoja kaikista työtä hakeneista. Myöskään tutkittavia rikostyyppejä ei ollut mitenkään rajattu, eikä myöskään työtehtäviä, joissa lakia sovellettaisiin.

Lakivaliokunnan mukaan tulisi selvittää, kuinka laajaan ryhmään ja mihin rikostyyppeihin taustan selvittäminen kohdistetaan. Lapsiin kohdistuu monia muitakin rikoksia kuin seksuaalirikoksia. Valiokunta muistutti, että lasten kanssa työskennellään monenlaisissa ammateissa ja työsuhteissa sekä työpaikoissa. Samoin pitäisi selvittää mm, kenen velvollisuus taustojen selvittäminen on ja tarvitaanko siihen työntekijän suostumus vai vaaditaanko työntekijää itseään luovuttamaan tiedot, ja voitaisiinko tietojen antamisessa käyttää myös poliisin henkilörekisteritietoja vireillä olevien asioiden selville saamiseksi.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat