Rikoslakiin uusi terrorismirikoksia koskeva luku?

Hallitus esittää rikoslakiin uutta terrorismirikoksia koskevaa lukua. Eduskunta sai tänään esityksen, jonka määräysten on tarkoitus tulla voimaan vuoden lopussa. Esitys saatiin lopullisesti valmiiksi vasta täksi aamuksi.

Uusi terrorismirikoksia koskeva luku sisältäisi säännökset rikoksista, jotka tehdään tai joita valmistellaan terroristisessa tarkoituksessa.

Rangaistavaksi tulisivat myös terroristiryhmän johtaminen sekä terroristiryhmän toimintaan osallistuminen tai sen rahoittaminen. Syytteen nostamisesta päättää valtakunnansyyttäjä.

Lisäksi esityksessä ehdotetaan uutta rangaistussäännöstä biologisten aseiden kiellon rikkomisesta ja muutoksia aluksen kaappausta koskevaan säännökseen sekä tarkistuksia pakkokeinolakiin.

Törkeän vahingonteon yritys säädettäisiin esityksen mukaan rangaistavaksi teoksi. Esitys liittyy EU:n puitepäätökseen terrorististen rikosten torjunnasta. Siitä päätettiin viime vuoden syyskuun terrori-iskujen jälkeen.

Terrorismirikoksia voivat olla mm. laiton uhkaus, törkeä vahingonteko, tuhotyö, terveyden vaarantaminen, kemiallisen tai biologisen aseen kiellon rikkominen, törkeä ympäristön turmeleminen, törkeä pahoinpitely, panttivangin ottaminen, junan, linja-auton tai aluksen kaappaus, tappo ja murha. Terroritarkoitus korottaisi näiden tekojen enimmäisrangaistuksia yleensä kahdella vuodella siitä, mikä on enimmäisrangaistus ilman terroristista tarkoitusta.

Myös valmistelu rangaistavaa

Myös terrorismirikoksen valmistelu olisi rangaistavaa. Siitä tuomittaisiin sakkoa tai vankeutta enintään kolme vuotta. Nykyisin vain joukkotuhonnan tai valtiopetoksen valmistelu on rikoslaissa säädetty rangaistavaksi.

Uudistus antaisi poliisille oikeuden käyttää pakkokeinoja myös silloin, kun tutkittavana on terrorismirikoksen valmistelu. Samalla säädettäisiin rangaistavaksi törkeän vahingonteon yritys. Teon vakavuuden perusteella ehdotetaan, että rikos olisi rangaistava, vaikka siihen ei liity terroristista tarkoitusta.

Suurimmat muutokset koskevat terroristiryhmän johtamista ja sen toimintaan osallistumista. Terroristiryhmän johtamisesta tuomittaisiin vankeutta vähintään kaksi ja enintään 12 vuotta, jos ryhmä on syyllistynyt laitonta uhkausta vakavampaan rikokseen. Ryhmän johtajalle olisi tuomittava rangaistus hänen tai ryhmän tekemästä rikoksesta. Yhteinen rangaistus voisi olla enintään 15 vuotta vankeutta, murhan tapauksessa elinkautinen.

Ryhmällä tarkoitetaan vähintään kolmen hengen muodostamaa yhteenliittymää, joka yhteistoimin tekee terrorismirikoksia. Ryhmän toimintaan osallistumisesta tuomittaisiin vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään kahdeksan vuotta. Kokouksiin osallistuminen tai terroristiryhmän kannattaminen ei olisi rangaistavaa, vaan siihen vaadittaisiin aktiivisempaa toimintaa ryhmän hyväksi.

Syytteen nostaminen on jätetty valtakunnansyyttäjälle, sillä syyteharkinta terrorismirikoksissa on erityisen vaativaa, ja päätöksiin halutaan yhtenäinen linja. Päätöksenteossa on harkittava rikoksen terroristista tarkoitusta, mutta myös perusoikeuksia.

Terrorismista ei EU:n linjauksen mukaan voida asettaa syytteeseen henkilöitä, jotka käyttävät laillista oikeuttaan tuoda mielipiteensä julki. Mutta esimerkiksi mielenosoituksen yhteydessä tehdystä rikoksesta voidaan tuomita samalla tavalla kuin muualla tehdyistä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 18.10.2002)

Lue myös:

    Uusimmat