Mainos

Rikosepäily: Kahta naista epäillään laittomasta potilastietojen urkinnasta

Kahta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä työskentelevää naista epäillään laittomasta potilastietojen urkinnasta Seinäjoella. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Hannu Puolijoen mukaan tapaukset ovat sattuneet viimeisen puolen vuoden aikana.

– Meillä on kaksi eri henkilöä jäänyt kiinni siitä, että he ovat hoitotapaukseen liittymättömästi tutkineet sairauskertomuksia. Kun asia tuli esiin, heille annettiin varoitus.

– Toinen on myöntänyt, mitä on tehnyt. Toinen on selitellyt, miksi hänellä olisi ollut oikeus käydä katsomassa tietoja. Sitä ei tulkittu kuitenkaan riittäväksi perusteeksi, Puolijoki kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa kummatkin naiset työskentelevät Seinäjoella, mutta he eivät ole lääkäreitä. Puolijoki ei suostu kommentoimaan naisten ammattia tarkemmin. Puolijoen mukaan asiasta on tehty poliisille ilmoitus.

– Poliisi tutkii asian ja sen jälkeen teemme päätöksen, mitä teemme asian suhteen. Siihen asti naiset saavat työskennellä normaalisti.

Kummatkin urkinnat tulivat ilmi siten, että henkilökunta ilmaisi tietävänsä sellaisia asioita potilaista, joita ei voinut tietää muuten kuin katsomalla potilastietoja.

– Naiset ovat katsoneet lähipiirin potilastietoja.

Puolijoen mukaan vastaavanlaisia urkintatapauksia on sattunut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä menneinä vuosina muutamia. Hän tähdentää, että sairaanhoitopiiri suhtautuu jokaiseen urkintatapaukseen vakavasti.

Maksimi vuosi vankeutta

Rikoskomisario Vesa Ojanperä Etelä-Pohjanmaan poliisista vahvistaa, että kummastakin tapauksesta on jätetty poliisille alkusyksystä tutkintapyyntö.

– Tutkittava rikosnimike on salassapitorikos, josta voi saada sakkorangaistuksen. Maksimirangaistus on vuosi vankeutta. Arvioin karkeasti, että tutkinta saadaan syksyllä valmiiksi, Ojanperä selvittää.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on Seinäjoen keskussairaala ja Ähtärin sairaala. Maakunnassa on lisäksi useita psykiatrisia avohoitoyksiköitä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Seinäjoen Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.