Mainos

Rikollisryhmät käyttävät hyväkseen vanhusten pelkoa

Vanhuksiin kohdistuvien taskuvarkauksien sekä muiden pienimuotoisten huijausten määrä on poliisin mukaan kasvussa. Syynä tähän on paitsi se, että taskuvarkaudet ovat kaiken kaikkiaan lisääntyneet, niin myös se, että näitä rikoksia tekevät nykyään ammattilaiset, kertoo Helsingin poliisista rikosylikomisario Juha Laaksonen.

– Ammattilaiset valikoivat kohteensa sen perusteella, mistä rahaa on saatavissa mahdollisimman pienellä kiinnijäämisriskillä.

Valtaosa, lähes 90 prosenttia, Helsingin poliisissa tällä hetkellä tutkittavana olevista taskuvarkauksista on ulkomaalaisten ammattilaisten tekosia, Laaksonen lisää.

Ulkomaalaistaustaiset rikollisryhmät ovat huomanneet, että ikääntyvät ihmiset ovat hyvä kohde esimerkiksi laittomalle rahan keräämiselle, kertoo rikosylikonstaapeli Heikki Mattila Päijät-Hämeen poliisilaitokselta.

Toukokuussa pääkaupunkiseudulla rahaa laittomasti kerännyt ryhmä on yrittänyt samaa temppua nyt Lahdessa. Keräyslistalla lähestyttiin erityisesti vanhempia ihmisiä, Mattila jatkaa.

– Poliisi havaitsi, että ryhmä pysäytteli nimenomaan vanhempia ihmisiä keräyslistansa kanssa.

Ikääntyvä ihminen on puolustuskyvyttömämpi ja ahdistuu helposti tällaisesta lähestymisestä, Mattila muistuttaa.

– Vanhus pelkää, että häneltä viedään laukku ja silloin syntyy tilanne, jossa hän kokee, että jotain täytyy tehdä. Hän voi kokea tilanteen niin kiusalliseksi, että antaa rahaa vain päästäkseen eroon tilanteesta.

Rikollisilla on hyvä mielikuvitus

Ulkomaalaistaustaiset eivät ole aiemmin tehneet rahankeräysrikoksia Lahdessa, Mattila kertoo.

– Mielikuvitus luo aina uusia tapoja varastaa rahaa. Tehdään suomenkielinen lista, joka tekee uskottavammaksi sen, millä asialla toimitaan.

Lahdessa keskiviikkona paljastuneella laittomalla rahankeräyksellä on yhteisiä piirteitä toukokuussa Helsingissä toteutetun rahankeräyksen kanssa, Mattila toteaa.

– Tässä ryhmässä on samoja henkilöitä, jotka keräsivät rahaa Helsingissä aiemmin keväällä. Lahdessa kiinni saatiin neljä alle 30–vuotiasta romanialaista henkilöä.

– He ehtivät kerätä huomattavan summan rahaa kahdella listalla ennen poliisin saapumista paikalle.

Aina kannattaa pyytää nähtäväksi virallinen keräyslupa

Ihmisillä on halu auttaa ja antaa rahaa sitä tarvitseville. Rahankeräyksen laillisuus kannattaa kuitenkin varmistaa ennen lahjoitusta, Mattila muistuttaa.

– Jos kerääjä ei osaa Suomea ollenkaan, eikä hänellä ole esittää virallista keräyslupaa, niin hälytyskellojen pitäisi soida.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.