Mainos

Rikollisliigan epäillään tuoneen kymmeniä vietnamilaisia Suomeen laittomasti

17:13

Helsinki-Vantaan lentokentällä on paljastunut useita laittomia maahantuloja. Rajavartiolaitos epäilee, että kyse on kansainvälisestä rikollisuudesta.

Laittomat maahantulijat ovat vietnamilaisia. Rajavartiolaitoksen mukaan ensimmäiset tapaukset tulivat ilmi heinäkuun alussa. Sen jälkeen laittomia maahantulijoita on jäänyt kiinni parikymmentä.

Helsingin rajatarkastusosaston päällikön Pentti Alapellon mukaan Rajavartiolaitos osasi odottaa laittomia maahantuloja, sillä Helsingistä avautui lentoreitti Hanoihin heinäkuun alussa.

Osa vietnamilaisista on tullut Suomeen ilman mitään papereita, ja osa toisen henkilön passilla.

Teosta epäiltynä on kuultu noin kaksikymmentä henkilöä, joista vangittuna on kolme. Heitä epäillään ensisijaisesti törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä ja törkeästä ihmiskaupasta.

– Epäilyt törkeästä ihmiskaupasta heräsivät yksittäisten puhuttamisten yhteydessä. Suhtaudumme tämänkaltaisiin tapauksiin hyvin herkästi, Rajavartiolaitoksen rikostorjunnan varapäällikkö Jukka Tekokoski kertoo.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että taustalla ovat taloudelliset motiivit. Tekokoski ei tarkenna, minkä suuruisista summista on kyse. Hän ei myöskään kerro, mihin tehtäviin tai millaisiin olosuhteisiin vietnamilaisia oltiin viemässä.

– Suomi on ollut kauttakulkumaa. He ovat olleet matkalla muun muassa Saksaan ja Ranskaan.

Rajavartiolaitoksella ei ole vielä tarkkaa kuvaa siitä, miten liiga on käytännössä toiminut. Se on kuitenkin selvää, että eri henkilöiden välillä on ollut käskyvaltasuhteita. Epäillyt ovat Vietnamista, Suomesta, Kiinasta ja Saksasta.

Suomeen laittomasti tulleista vietnamilaisista yhdeksän on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Muutama henkilö on palannut omasta tahdostaan takaisin Vietnamiin. Iältään maahantulijat ovat olleet noin parikymppisiä, ja heidän joukossaan on sekä miehiä että naisia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.