"Rikollisjärjestöjen liivit ja päämajat kiellettävä"

Poliisitaustaiset kansanedustajat vaativat kovempia otteita rikollisjärjestöjä vastaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen haluaisi kieltää liivien ja muiden rikollisjengien tunnusten käyttämisen.

Tolvanen sulkisi myös rikollisjärjestöjen päämajat.

- Liivit pitäisi hävittää. Myös nämä tunnukselliset päämajat, se olisi osoitus yhteiskunnalta että tätä ei hyväksytä. Se tavallaan vaikeuttaisi järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa. Täytyy muistaa, että nämä liivijengit ovat vain pieni osa järjestäytynyttä rikollisuutta, meillä on paljon valkokaulusrikollisuutta ynnä muuta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalenin mielestä rikollisjengien johtajia on vaikea saada oikeuteen

- Nykylainsäädännöllä ei pystytä pureutumaan näihin jengeihin. Esimerkiksi jengien presidenttejä ei käytännössä pystytä tuomitsemaan koska hierarkiassa alemmalla tasolla olevat ihmiset ottavat syyn niskoilleen.

- Liivimiehille pitää järjestää oma vankila. Silloin rekrytointi muusta populaatiosta ja yhteyksien rakentaminen vähenisi, Packalen sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Tolvasen mielestä järjestäytyneet, EU-kriteerit täyttävät rikollisjärjestöt täytyy kieltää erillislailla.

Liivit päällä helppo hallita

Kari Tolvanen on huolestunut siitä, miten järjestäytynyt rikollisuus hivuttautuu myös yritysmaailmaan. Tolvasen mukaan yritysmaailman tietyt, jopa johtoasemissa olevat henkilöt vierailevat rikollisjärjestön päämajassa "bilettämässä."

- Sehän on ihan selvää, että järjestäytynyt rikollisuus koettaa päästä sellaisiin paikkoihin soluttautumaan ja käsiksi missä on varallisuutta eli rahaa ja myös valtaa eli politiikkaan.

Packalen ja Tolvanen muistuttavat, että liivit päällä on helppo helppo hallita.

- On helppo periä esimerkiksi velkoja, kun on liivit päällä ja selässä lukee tunnetun rikollisjärjestön nimi. Silloinhan ne liivit on jo tavallaan rikoksentekoväline, jolla velka saadaan perittyä, Tolvanen sanoo.

- Jos joku tulee perimään velkoja liivit päällä, uhri kokee että perijällä on koko jengin voima takana. Jos sinne menee ilman liiviä joku kukkakeppi oven taakse, voi olla että se heitetään ulos sieltä, koska ei tiedosteta sitä vaaraa, mitä se aiheuttaa. Sama juttu on ravintoloissa, joissa jengiläiset pystyvät liivillä ohittamaan baaritiskillä eikä se häiritse millään tavalla, Packalen huomauttaa.

MTV3:n 45-minuuttia kertoi eilen, että keskusrikospoliisi tutkii Suomen rikoshistorian suurinta kiskontaepäilyä.

(MTV3)

Katso Tom Packalenin (ps) ja Kari Tolvasen (kok.) haastattelu: (Huomenta Suomi 29.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat