Mainos

Rikollisia Itämeren laivareiteillä – näin tulli kommentoi

Svenska Dagbladet, SvD, kirjoitti eilen, että Itämerellä liikkuu säännöllisesti rikoksista epäiltyjä henkilöitä. Suomen Tullissa asiaan suhtaudutaan rauhallisesti ja muistutetaan, että EU-alueella on vapaa liikkuvuus. Laivayhtiöt tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Tulli seuraa aktiivisesti matkustaja- ja tavaraliikennettä ja tiedossa kyllä on, että rikoksesta epäiltyjäkin on liikkeellä. Tullista kuitenkin muistutetaan, että Schengen -alueella voi liikkua vapaasti. 

– Meidän täytyy ymmärtää, että vaikka henkilöllä olisi rikoshistoriaa, tuomittu rikoksesta tai hän olisi rikoksesta epäilty, niin ei häntä ole lähtökohtaisesti kielletty liikkumasta EU:n alueella. Jos on maastapoistumiskielto, sitten se on eri asia, sanoo Tullin valvontajohtaja Petri Lounatmaa.

Matkustajien joukossa myös rikollisia

Hän myöntää, että laivoilla liikkuu rikoksista epäiltyjä henkilöitä ja henkilöitä, joilla on etsintäkuulutus. Viranomaiset seuraavat tilannetta tiiviisti, mutta varsinaista seuraamista ei ainakaan Tullin toimesta tehdä.

– Meillä on esitutkintaan liittyen tietyt toimivaltuudet ja tarvittaessa pyrimme olemaan ajan tasalla siinä, missä aktiiviepäilyt liikkuvat. Näkökantamme tähän matkustajaliikenteeseen on se, että meille henkilön mahdollinen rikoshistoria on vain yksi asia, joka pitää ottaa huomioon, kun tätä matkustajaliikennettä tai siihen liittyvää laitonta tuonti- tai vientitoimintaa pyritään valvomaan, sanoo Lounatmaa.

Tullissa ei  pidetä laivaliikennettä  mitenkään poikkeuksellisena tapana käyttää rikolliseen toimintaan.

– Meillä aivan vastaavalla tavalla laittomaan toimintaan hyödynnetään autoliikennettä ja lentoliikennettä, eli se laivaliikenne on vain yksi liikennemuoto. Mutta että laivaliikenteessä on mukana matkustajian henkilöitä joilla rikoshistoriaa tai rikollista menneisyyttä, ei se minulle tullut yllätyksensä. Niin varmasti on monessa muussakin liikennemuodossa, sanoo Lounatmaa.

Laivayhtiöt tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa

Laivayhtiöt korostavat, ettei niillä ole isojen matkustajamäärien vuoksi mahdollisuutta erottaa matkustajien joukosta rikollisia.

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan tilanne otetaan varmasti vakavasti. Hän sanoo kuitenkin matkustajaliikenteen sujuneen hyvin.

Viking Line ei liikennöi pahimmalla Ruotsin ja Baltian välillä, mutta tiedotuspäällikkö Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan tilannetta seurataan.

– Osaltaan se on huolestuttavaa, mutta täytyy muistaa, että liikennöintialueellamme matkustaa 19 miljoonaa ihmistä. Siellä on edustettuna koko kansa.

– Teemme yhteistyötä rajavartiolaitoksen, tullin ja poliisin kanssa. Keskustelemme heidän kanssaan tällaisista ilmiöistä. Meillä on myös omia toimenpiteitä, kuten henkilökunnan kouluttamista, Boijer-Svahnström kertoo.

Hän toteaa kuitenkin, ettei voi puhua turvallisuusasioista enempää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.