Rikollinen rellestää yhä useammin Facebookissa

Poliisi käsittelee yhä useammin Facebookiin liittyviä ilmoituksia.

Nettipoliisi Marko "Fobba" Forssin keräämän tilaston mukaan poliisi käsitteli vuonna 2010 hieman alle 2 000 ilmoitusta, joissa mainittiin Facebook. Vuonna 2011 määrä oli kivunnut jo yli 3 000:een.

Forssin mukaan kaikki ilmoitukset eivät välttämättä liity suoraan rikoksiin, vaan saattavat koskea esimerkiksi kadonneita.

Rikoksiakin palvelussa silti tehtaillaan. Esimerkiksi seksuaalirikoksia tapahtuu Forssin mukaan ihan jokaisessa sosiaalisen median palvelussa. Viime kuussa myrskyn silmään joutunut Habbo Hotel ei ole siis mikään erityinen poikkeus.

– Se oli ehkä vähän turha ristiinnaulitseminen Habbon osalta. Jos Habbo Hotel sai tuollaisen ryöpytyksen, niin ihan samalla tavalla voitaisiin ryöpyttää jokainen suomalainen sosiaalisen median palvelu tai Facebook.

Ei enää pelkkiä nigerialaiskirjeitä

Forssin mukaan matematiikka nettirikosten määrän suhteen on yksinkertainen: mitä enemmän palvelulla on käyttäjiä, sitä enemmän siellä tapahtuu myös rikoksia.

– On täysi mahdottomuus, että kaikki olisivat siellä asiallisesti, eikä tapahtuisi mitään asiattomuuksia, Forss toteaa.

Myös Facebookissa tehtailtavien rikosten kirjo on laajentunut.

– Siellä tapahtuu esimerkiksi kunnianloukkauksia, laittomia uhkauksia, kiihottamista kansanryhmää vastaan, petoksia ja erilaisia huijauksia. Se ei ole enää pelkästään niin, että tulee sähköpostiin joku nigerialaiskirje, vaan tuolla on tehty feikkiprofiileja Facebookiin ja yritetään sitä kautta luoda suhteita ja vedättää rahoja.

Harvoin perättömiä tapauksia

Netissä kynnys ilmoittaa tapahtuneesta rikoksesta voi olla pienempi kuin tosielämässä. Forssin mukaan tämä ei kuitenkaan ole näkynyt siinä, että perättömien ilmoitusten määrä olisi kasvanut.

– Jos mietitään esimerkiksi näitä seksuaalirikoksia, niin meidän kolmen hengen ryhmälle täällä Helsingissä tuli viime vuonna noin 50 ilmoitusta, joista kirjattiin rikosilmoitus. Suurin osa niistä koski lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä netissä, osa Facebookissa, osa muissa palveluissa.

Yhteensä ilmoituksia tuli vielä tätäkin enemmän. Osassa näistä tapauksista neuvottiin vanhempia tekemään rikosilmoitus, joissakin tapauksissa juttu oli taas vanhentunut

Kaikista ilmoituksista vain yksi osoittautui perättömäksi.

– Siinäkin oli kyseessä aikaisempi seksuaalirikoksen uhri ja hän ikään kuin eli sitä tapahtumaa silloin uudelleen, Forss toteaa.

– Oman kokemukseni mukaan nettipoliisi saakin paljon enemmän todellisia, faktatietotapahtumia kuin normaali seksuaalirikostutkinta, koska kyse ei yleensä ole "sana sanaa vastaan" -tapauksista.

Nettirikoksesta jää aina jälki

Forssin mukaan netissä tapahtuvaa rikostutkintaa helpottaa se, että rikoksesta jää aina jälki.

– Siellä näkyy, että tästä profiilista tai tietystä osoitteesta on tullut tällainen ja tällainen viesti. Totta kai niitäkin voi keksiä ja työstää. Mutta en tiedä yhtään tapausta, jossa joku olisi lähtenyt netissä ehdoin tahdoin tekemään jotain seksuaalirikosjuttuja pilailumielessä toisen vahingoksi, Forr sanoo.

– Sellaisia juttuja toki on, että esiinnytään lapsena ja vedätetään hyväksikäyttäjiä. Mutta sellaisia tapauksia, joissa yritetään saada joku tietty henkilö nesteeseen tekaistuilla jutuilla, ei taas ole tullut eteen.

Lue myös:

    Uusimmat