Mainos

Rike- ja päiväsakkoihin muutoksia

Rikesakon käyttöalue ylinopeusrikkomuksissa laajenee. Lokakuun alusta ylinopeudesta voidaan määrätä rikesakko, kun nopeusrajoitus on ylitetty enintään 20 kilometrillä tunnissa. Nykyisin tämä raja on 15 kilometriä tunnissa.

Päiväsakon vähin määrä nousee 20 markasta 40 markkaan. Vähin rahamäärä määrätään niille, joiden nettotulot ovat enintään 3900 markkaa kuukaudessa. Päiväsakkojen lukumäärä on entiseen tapaan vähintään yksi ja enintään 120.

Näistä muutoksista säädetään tänään annetuilla asetuksenmuutoksilla. Asetukset liittyvät niin ikään lokakuun alusta voimaan tulevaan sakkorangaistusjärjestelmän uudistukseen. Nämä lait vahvistettiin huhtikuun lopussa.

Rikesakkomenettelyn laajentamisen ansiosta poliisi pystyy tehostamaan liikennevalvontaa, koska rikesakon määrääminen on yksinkertaisempaa ja nopeampaa kuin päiväsakon määrääminen. Nykyisin ylinopeudesta määrättävä rikesakko on 300 markkaa. Lokakuun alusta järjestelmä porrastetaan. Vastedes rikesakko voi olla 400, 500, 600 tai 700 markkaa. Sakon suuruus riippuu nopeusrajoitusalueesta ja ylinopeudesta.

Jos suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa ja nopeus on ylitetty enintään 15 kilometrillä tunnissa, ylinopeudesta määrättävä rikesakko on vastedes 500 markkaa. 15-20 kilometrin tuntiylinopeudella rikesakko on 700 markkaa. Jos suurin sallittu nopeus on yli 60 kilometriä tunnissa, nopeusrajoituksen ylittämisestä enintään 15 kilometrillä tunnissa määrätään 400 markan rikesakko. Suuremmalla mutta enintään 20 kilometrin tuntinopeuden ylityksellä rikesakko on 600 markkaa.

Roskaamisen rikesakko 300 markkaan

Rikesakko voidaan määrätä vain tieliikennelain vähäisestä rikkomisesta. Jos rikkomus on aiheuttanut vähäistä suurempaa vaaraa tai haittaa, siitä on määrättävä päiväsakkoa.

Rikesakko voidaan määrätä myös jätelaissa säädetyn roskaamiskiellon vähäisestä rikkomisesta. Roskaamisesta määrättävä rikesakko nousee nykyisestä 200 markasta 300 markkaan.

Uudessa sakkorangaistusjärjestelmässä päiväsakon rahamäärä lasketaan nettotuloista eli verollisista ansio- ja pääomatuloista, joista on vähennetty verot ja eräät maksut. Lisäksi tulosta tehdään peruskulutusvähennys.

Päiväsakon rahamäärä on yksi kuudeskymmenesosa näin lasketusta kuukausitulosta. Sakko määrätään yleensä verotustietojen perusteella. Kuukausituloista tehtävän peruskulutusvähennyksen suuruus on 1500 markkaa. Elatusvelvollisuus alentaa ja varallisuus voi korottaa sakon määrää. Elatusvelvollisuusvähennys on 15 markkaa elätettävää kohden.

Vähintään 500 000 markan suuruinen verotettava varallisuus korottaa päiväsakon rahamäärää 20 markkaa ja vähintään miljoonan varallisuus 40 markkaa. Tavanomainen omaan käyttöön tarkoitettu asunto ja loma-asunto eivät siten yleensä vaikuta sakon määrään. Vielä nykyisin päiväsakon rahamäärä lasketaan tuloista, joista ei ole vähennetty veroja. Yksi päiväsakko on kolmasosa sakotettavan bruttopäiväansiosta.

Uusien määräysten mukaisista sakoista valtaosa lievenee nykyisistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.