Mainos

Riittääkö sinulle neljä muovikassia vuodessa?

Euroopan Unioni haluaa vähentää muovikassien käyttöä jäsenmaidensa alueilla.

Tavoitteena on vähentää muovikasseista syntyvää jätettä, jota kulkeutuu muun muassa vesistöihin. Erityisen ongelmallisia ovat muovikasseista ohuimmat, joita harvoin käytetään uudestaan.

Euroopan komission tiedotteen mukaan EU-maat saavat valita omat keinonsa, jolla muovikassien käyttöä vähennetään.

Mahdollisia keinoja ovat muun muassa muovikassien verotus, erilaiset kansalliset rajoitukset tai jopa käyttökielto. 

–Jotkut jäsenvaltiot ovat jo nyt saavuttaneet hienoja tuloksia muovikassien käytön vähentämisessä. Jos muut seuraavat esimerkkiä, voisimme vähentää muovikassien käyttöä Euroopan Uniossa jopa 80 prosenttia, EU:n ympäristökomissaari Janez Potocnik toteaa.

Esimerkiksi Tanskassa ongelmallisimpien ohutmuovikassien käyttöä on vähennetty onnistuneesti verotuksen avulla. Tanskalaiset käyttävät vuodessa vähiten ohuita muovikasseja EU-maista, keskimäärin vuodessa neljä kassia per asukas. Samaan määrään ylletään Euroopan komission tiedotteen mukaan myös Suomessa.

Sen sijaan Puolassa, Portugalissa ja Slovakiassa yksi henkilö kuluttaa muovikasseja vuodessa noin 466 kappaletta. Keskimääräinen kulutus EU-maissa on 198 muovikassia vuodessa asukasta kohti.

Yhteensä EU:n alueella käytettiin vuonna 2010 lähes 100 miljardia muovikassia.

Juttua on muokattu. Alkuperäisessä jutussa kerrottiin virheellisesti, että vuonna 2010 EU:n alueella käytettiin lähes 100 miljoonaa muovikassia.

 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.