Mainos

Riita profeetta Muhammedin pilakuvista syvenee

Tanska on aloittanut mediakampanjan vaimentaakseen profeetta Muhammedin pilakuvista nousseen kohun. Pääministeri Anders Fogh Rasmussen on antanut haastattelun arabiankieliselle tv-kanavalle selvittääkseen tilanteen.

Kansainväliseksi paisunut pilakuvien julkaiseminen on jo johtanut irtisanomisiin eri maissa. Ranskassa kuvat julkaisseen lehden päätoimittaja sai potkut. Meijeriyhtiö Arla taas on ajautunut irtisanomisiin arabimaissa aloitetun tanskalaistuotteiden boikotoinnin takia. Ensin se sulki meijerin Saudi-Arabiassa, jossa oli töissä 800 ihmistä, ja nyt irtisanomisiin on jouduttu jo Tanskassakin.

Tanskan hallituksen toiminta on muuttunut kiistan edetessä. Ensin sanottiin, ettei asia ole hallituksen vaan lehden, eikä sananvapauden harjoittamista voida pyytää anteeksi. Nyt Tanskan hallitus on aloittanut mediakampanjan, jonka tavoitteena on tyynnyttää syntynyt kohu. PääministeriAnders Fogh Rasmussen on antanut al-Arabija-tv-kanavalle haastattelun, jossa hän selittää tanskalaisia näkemyksiä sanan- ja lehdistönvapaudesta. Varsinaista anteeksipyyntöä ei kuitenkaan ole esitetty.

Kampanja ei ole ainakaan heti kantanut hedelmää, sillä tekoaan jo anteeksi pyytänyt Jyllands-Posten joutui toistamiseen pommiuhkauksen kohteeksi eilen. Samoin kävi Syyriassa Damaskoksessa, missä Tanskan suurlähetystö evakuoitiin pommiuhan vuoksi. Arabimaissa jatkuneissa mielenosoituksissa on poltettu Tanskan lippuja ja pääministerin kuvia.

Siinä missä tanskalaiset yrittävät siivota koko onnettoman sotkun, julkaistaan kuvia solkenaan muualla Euroopassa. Ainakin Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Hollannissa ne on julkaistu näyttävästi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.02.2006)

(Kymmenen uutiset 02.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.