Mainos

Riita palmuöljystä laajeni maakiistoihin

Riitely Neste Oilin käyttämän palmuöljyn ympärillä on laajentunut maakiistoihin Malesiassa. Sveitsiläinen ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestö Bruno Manser Fonds syyttää palmuöljy-yhtiö IOI:ta maiden raivaamisesta alueella, jossa sen maankäyttöluvat on mitätöity oikeuden päätöksellä. Maat kuuluvat järjestön mukaan alueella asuville kyläläisille.

- IOI on kaikkea muuta kuin vastuullinen palmuöljyn tuottaja. Yhtiö aiheuttaa maakiistoja ja tuhoaa metsiä, ei kommunikoi avoimesti ja on kieltänyt aiheuttamiensa ongelmien olemassaolon, järjestön johtaja Lukas Straumann sanoo.

Neste Oil ostaa IOI:lta palmuöljyä biodieselin raaka-aineeksi. Straumann kertoo olevansa pahoillaan, että IOI:n kaltainen yhtiö on eurooppalaisten palmuöljyn ostajien mielestä sopiva kauppakumppani.

IOI kiistää syytökset. Yhtiön mukaan ympäristöjärjestöt tulkitsevat oikeuden päätöstä väärin, ja yhtiön plantaasit toimivat täysin laillisesti. Myös Neste Oil on kiistänyt ympäristöjärjestöjen aiemmat syytökset.

Neste Oil piti torstaina yhtiökokouksensa. Ympäristöjärjestö Greenpeace osoitti mieltä kokouspaikan ulkopuolella. Järjestön mukaan kokouksesta poistettiin palmuöljyasian käsittelyä vaatineita osakkeenomistajia.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.