Mainos

Riita maailmanpuhelimesta leimahti jälleen

Riita maailmanlaajuisesta matkapuhelinjärjestelmästä on riehahtanut uudelleen - nyt Euroopan ja Yhdysvaltain välille. Patenttikiistat uhkaavat siirtää hanketta jopa vuosilla, mikä olisi takaisku Nokialle.

Uuden polven matkapuhelin nytkähti kunnolla liikkeelle keväällä, kun Eurooppa pääsi sopuun sen tekniikasta. Nokian ja Ericssonin linja veti pisimmän korren. Amerikkalaiset eivät ole ehdotusta nielleet, ja nyt maailmanpuhelin on juuttunut patenttikiistoihin. Häiriköksi ryhtynyt amerikkalainen laitevalmistaja Quallcom kieltäytyy antamasta patenttejaan hankkeen käyttöön, jos umts:ksi nimetty maailmanpuhelin ei toimi sen tekniikalla. Vastaiskuna Ericsson ilmoittaa pitävänsä patenttinsa, jos Quallcom ei taivu.

Kehitystyöhön osallistuneen asiantuntija mukaan patenttien puuttuminen olisi vakava takaisku maailmanpuhelimelle. Viive tuottaisi harmaita hiuksia varsinkin Japanissa, jossa nykyverkot tukehtuvat. Laitemyynti kärsii myös muualla, kun koneita uusittaisiin odotettua hitaammin. Nokia laskee osan kasvustaan uuden polven koneiden varaan, mutta toistaiseksi yhtiö on rauhallinen.

Pukareilla on aikaa vuoden loppuun, jolloin Kansainvälinen teleliitto tekee päätöksensä gsm:n seuraajasta. Jo nyt on selvää, että yhdestä tekniikasta sopua ei löydy. Maailmanlaajuinen matkapuhelin tulee toimimaan Yhdysvalloissa eri tekniikalla kuin Euroopassa. Kuluttajan onneksi molemmissa voinee puhua samalla puhelimella.
(MTV3/Pekka Nykänen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.