Mainos

Riita joulukuun kinkkurahasta pysäyttää sahoja

Mekaanisen metsäteollisuuden lakko on alkanut tänään kello 14. SAK:laisen Puuliiton lakko pysäyttää sahojen ja muun mekaanisen metsäteollisuuden toiminnan viiden suuren yrityksen tehtaissa.

Sekä työnantaja- että työntekijäpuoli myöntävät, että riita työehtosopimukseen kirjatusta niin sanotusta kinkkuraha-edusta on ollut neuvottelujen tärkein kohta. Työnantaja Metsäteollisuus ry haluaa lopettaa kinkkurahaksi kutsutun joulukuussa maksetun lisäkorvauksen.

- Kinkkuraha on joulukuun palkan yhteydessä maksettava palveluvuosilisäkorvaus niille, jotka ovat olleet työsuhteessa yli kymmenen vuotta. Sitä on ennen kutsuttu kinkkurahaksi ja sillä on perinteisesti haluttu palkita pitkään työsuhteessa olleita, selvittää Puuliiton puheenjohtaja Sakari Lepola.

- Työnantaja haluaa viedä kinkun pöydästä. Kinkkuraha koskee aika suurta osaa työntekijöistä, koska meillä on aika paljon pitkään samalle työnantajalle työskennelleitä ihmisiä, Lepola lisää.

Työnantaja myöntää kinkkurahan olleen tärkeä kohta työehtosopimuskiistassa.

- Kinkkuraha on ollut merkittävin asia, josta on keskusteltu, sanoo Metsätellisuus Ry:n varatoimitusjohtaja Jari Forss.

Lakko toteutetaan kolmessa vaiheessa. Ensimmäisellä viikolla työtaistelussa on mukana noin 4000 työntekijää 40 tehtaassa. Lakko vaikuttaa tällä hetkellä lähinnä vientituotteisiin.

Viikon päästä lakko laajenee kaikkiin Metsäteollisuus ry:n jäsenyrityksiin. Seuraavalla viikolla työtaistelun piiriin on tarkoitus tulla kaikki mekaanisen metsäteollisuuden yritykset.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.