Mainos

Riita-asiain valmistelua aiotaan keventää

Riita-asiain oikeudenkäyntimenettelyyn voimaan tullut uudistus ei oikeusministeri Jussi Järventauksen mielestä ole käytännössä toteutunut siten, kuin oli tarkoitus.

Järventaus lupasi tuomaripäivillä Kouvolassa, että oikeusministeriössä valmistellaan lakiesitys riita-asiain oikeudenkäyntimenettelyissä ilmenneiden käytännön epäkohtien poistamiseksi.
-Tavoitteena on keventää riita-asiain valmistelua ja siirtää oikeudenkäynnin painopiste pääkäsittelyyn. Tätä kautta myös oikeudenkäynnin kustannukset alenisivat, Järventaus sanoi. Tarkoitus on, että ehdotus hallituksen esitykseksi lähetetään lausunnolle ensi vuoden aikana. Mitä kaikkea muutospaketti pitää sisällään, on Järventauksen mukaan vielä aikaista arvioida, sillä kokemusten puntarointi on vielä meneillään.

Riita-asioiden käsittelyn painopisteen on todettu siirtyneen uudistuksen myötä liiaksi valmisteluun. Se on johtanut mm. juttujen käsittelyn pitkittymiseen ja oikeudenkäyntikustannusten nousuun.

Syyttäjien koulutus

Järventauksen mukaan oikeusministeriössä seurataan myös valppaasti kuluneen vuoden aikana uudistettujen rikosoikeudenkäyntimenettelyn ja hovioikeusmenettelyn toteutumista. Hän painotti, että oikeusministeriöllä on valmiuksia nopeisiinkin muutoksiin, jos näyttää selvältä, että jokin kohta uudistuksessa ei toimi odotetusti.

Tuomareiden koulutusjärjestelmän suunnittelun Järventaus kertoi alkavan lähiviikkoina. Tavoitteena on joko komitean tai toimikunnan asettaminen pohtimaan koulutuskysymyksiä. Järventaus totesi Suomen olevan ainoa läntisen Euroopan maa, jossa ei tuomarinvirkaan tuleville ole mitään erityiskoulutusta. Hänen mukaansa koulutuksen tarpeesta vallitsee kuitenkin juristikunnassa laaja yksimielisyys.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.