Mainos

Riistolainoja tyrkytettiin mustille ja latinoille USA:ssa

Yhdysvalloissa siivotaan yhä roska-asuntolainoista syntyneen taloussotkun jälkiä. Uuden tutkimuksen mukaan asuntomarkkinoiden romahduksen yhtenä syynä oli riistolainojen tyrkyttäminen erityisesti mustille ja latinoille.

Lainoissa oli usein korkea korko, erilaisia maksuja ja kaiken kaikkiaan huonoja ehtoja. Monin paikoin samassa taloustilanteessa olleet valkoiset saivat lainoja huomattavasti edullisemmilla ehdoilla.

Roska-asuntolainojen osuus vähemmistöjen asuttamilla alueilla nousi kahdesta prosentista kahdeksaantoista vuosina 1993-2000, selviää American Sociological Review -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Rakennelma romahti kuin korttitalo, kun lainat alkoivat kaatua pankkien syliin ja ne johtivat pakkolunastuksiin. Asuntojen hinnat vajosivat ja syntyi ylitarjontaa, josta ei ole selvitty vieläkään.

Pakkolunastukset täynnä virheitä

Massiiviset asuntojen pakkolunastukset ovat olleet pitkään arkipäivää, ja viime aikoina niissä on havaittu valtava määrä väärinkäytöksiä.

Suurimpien pankkien pakkolunastukset on keskeytetty epäselvyyksien vuoksi jo puolessa Yhdysvaltain osavaltioista.

Yhdysvaltain oikeusministeriö valmistelee tutkimuksia lainapankkien väärinkäytöksistä. Ainakin Ally Financial Inc, JPMorgan Chase sekä Bank of America ovat tutkinnan kohteina.

Papereita on allekirjoitettu lainaosastoilla ilman kunnollista tarkastamista, ja niissä on virheitä sekä vakavia puutteita.

- On aika saada pankit vastuuseen siitä, että ne ovat jättäneet monet asunnonomistajat ilman todellista apua, todettiin kongressin demokraattijäsenien allekirjoittamassa tiedotteessa.

Heidän mukaansa pankit olivat välinpitämättömyydellään syypäinä siihen, että kymmenettuhannet velalliset menettivät kotinsa. Lainahelpotuksiin olisi ollut olemassa erilaisia hallituksen rahoittamia apupaketteja.

Pankit eivät vastanneet hakemuksiin ajoissa, hukkasivat niille lähetettyjä anomuksia ja laittoivat niitä eteenpäin väärin tai puutteellisesti täytettyinä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.