Riina Mäkisen seurassa ollut mies paljastaa MTV:lle katoamisyön tapahtumat kokonaisuudessaan: "Minä annoin hänen mennä"

Tutkinnanjohtaja ei usko Riina Mäkisen löytyvän hengissä 7:40
Katso videolta, miltä Riina Mäkisen katoamispaikalla näyttää nyt ja mitä tutkinnanjohtaja Jussi Wahe kertoo tapauksen tutkinnan vaiheista.

MTV Uutiset tavoitti Riina Mäkisen seurassa katoamisillan viettäneen Janin, joka kertoo ensimmäistä kertaa julkisuudessa yksityiskohtaisesti katoamista edeltäneistä tapahtumista. Viiden vuoden takaiset tapahtumat ovat vaikuttaneet monin tavoin myös hänen elämäänsä.

Jani istuu tällä hetkellä vankilatuomiota lukuisista omaisuus-, liikenne- ja huumausainerikoksista. Haastattelu onnistuu Skypen välityksellä. Lisäksi käymme useita taustakeskusteluja puhelimitse. 

Jani oli 19-vuotiaan helsinkiläisen Riina Mäkisen seurassa, kun tämä katosi Loviisan Vanhakylässä toukokuussa 2017. Hän oli tuolloin 32-vuotias.

Riinan katoamista tutkinut poliisi on kertonut pitävänsä Janin kertomusta luotettavana, ja katoamistutkinnassa saatu näyttö tukee poliisin mukaan kertomusta. Katoamisessa ei epäillä henkirikosta.

Tapahtumat 10. toukokuuta 2017 ovat edenneet hyvin kaoottisesti, mutta Jani vakuuttaa kertoneensa niistä johdonmukaisesti, lukuun ottamatta aivan alkua, jolloin hän vielä yritti häivyttää Riinan läsnäolon, jottei tämä jäisi kiinni rikoksista.

– Se mistä tunnen syyllisyyttä ja ennen kaikkea häpeää on, että ajauduin siihen tilanteeseen.

Hän korostaa pyrkineensä vuosien ajan selvittämään tapahtumia yhteistyössä poliisin, omaisten ja etsijöiden kanssa.

Epäilyksen varjo

Jani kertoo antavansa haastattelun, koska hän haluaa tehdä selväksi, että hän ei liity Riina Mäkisen katoamiseen.

– Kerron tämä nyt, jotta ihmiset ymmärtäisivät, miten asiat tapahtuivat. Etteivät he muodostaisi salaliittoteorioita. Kun ajoimme metsään ja auto jäi jumiin, tapahtumia ei enää voinut pysäyttää.

Häneen on keskustelupalstoilla kohdistunut tapauksen jälkeen paljon epäilyjä, mikä on vaikuttanut monella tavalla hänen elämäänsä. Hän on muun muassa menettänyt työpaikan asian vuoksi.

Hän on mies, joka on tehnyt paljon omaisuus- ja huumerikoksia, mutta jonka yllä häilyy jatkuvasti epäilyksen varjo jostain vakavammasta. Eniten harmia aiheuttavat nettikeskustelijat, jotka spekuloivat hänen syyllisyydestään satunnaisten faktojen perusteella hänen koko nimellään.

– Se, mitä kurjia asioita minulle on tästä aiheutunut, ei ole tietysti mitään verrattuna siihen, mitä Riinan äiti ja siskot ovat joutuneet kokemaan. Heillä on ollut vielä paljon rankempaa.

– Samalla tavalla kuin kaikki muutkin, minä haluan tietää mitä Riinalle on tapahtunut. Olen pyöritellyt melkein päivittäin viiden vuoden ajan sitä, mitä minun olisi pitänyt tehdä, että kaikki olisi mennyt toisin.

Tutustui Riinaan tuttavapiirin kautta

Jani kertoo tutustuneensa Riinaan yhteisen kaveripiirin kautta huhtikuussa 2017. He olivat molemmat viettämässä aikaa yhteisen tuttavan asunnolla. Siellä käytettiin myös huumeita.

– Ei siinä ollut sen kummempaa. En ole vienyt Riinaa mihinkään metsään tai pistänyt häntä tekemään rikoksia. En ole ajanut Riinaa siihen toimintaan.

Riina lyöttäytyi Janin seuraan myös tuon illan jälkeen, todennäköisesti koska oli kiinnostunut päihteiden käytöstä. Päihteiden käyttöä rahoitettiin tuttavapiirissä yleisesti rikoksia tekemällä.

Kadotessaan Riinalla ei ollut rikostuomioita, lukuun ottamatta väkivaltaista välikohtausta syksyllä 2016. Sen vuoksi hän oli yli kuukauden tutkintavankeudessa. Jutun päätekijäksi paljastui myöhemmin Riinan kaveri, eikä Riinaa tuomittu väkivaltarikoksesta.

Noihin aikoihin, kahdesta kolmeen viikkoa ennen katoamisiltaa Loviisan Vanhakylässä, Jani sai erään murtoreissun yhteydessä haltuunsa FN Baby Browning -pistoolin. Myös Riina oli Janin mukaan läsnä tällä keikalla.

Jani on aiemmin kertonut poliisikuulusteluissa, että hän olisi ostanut pistoolin henkilöltä, jonka nimeä hän ei halunnut paljastaa. Nyt Jani haluaa omien sanojensa mukaan kertoa, miten asiat todella menivät, koska hän ei enää pelkää joutuvansa tietyistä asioista rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Lähtö venevarkausreissulle

8. tai 9. toukokuuta 2017 Jani oli juuri vapautunut taas yhdeltä putkareissulta, kun hän lähti Riinan kanssa viemään erästä varastettua venettä Kouvolaan. Tarkkoja aikoja Jani ei muista, mutta matkan tapahtumista hän osaa kertoa lukuisia yksityiskohtia.

Kaksikko oli hankkinut reissua varten nopeasti auton, mikä oli saatu antamalla Janin omistuksessa ollut Volvo päittäin vaihdossa. Kauppa oli ollut Janin kannalta epäedullinen, sillä Volvo oli ollut paljon sinistä Opelia arvokkaampi. Mutta nyt kaksikolla oli käytössään peräkoukullinen auto, jolla saattoi vetää trailerilla veneitä.

Veneen toimittaminen perille ja sukulaisvierailut sujuivat suunnitelmien mukaan. Sen jälkeen Riina ja Jani lähtivät Kouvolasta kohti Helsinkiä.

Matkalla syntyi ajatus tehdä uusi venevarkaus. Sellaisen tekeminen ei Janin mukaan ole kovin vaikeaa, sillä ihmiset jättävät myynnissä olevia veneitä paikkoihin, josta ne saa helposti vetäistyä mukaan.

– Pysähdyimme sen verran, että kävimme siinä ABC:llä. Ajoimme jonkin verran sivuun, sillä parin, kolmen kilometrin päässä ABC:ltä oli vene aika lähellä. Löimme veneen perään ja ajoimme Tokmannin pihaan. Silloin olimme aika jengoilla.

Myöhemmin pari kilometriä tarkentuu useammaksi kymmeneksi, sillä vene haettiin Loviisan naapurikunnasta Myrskylästä. Janin mukaan matka oli joka tapauksessa lyhyt. ABC:stä puhuessaan Jani tarkoittaa Kuninkaantien ABC-asemaa.

Pelko kiinnijäämisestä

Jengoilla Jani tarkoittaa huumeiden käytöstä johtuvaa unettomuutta ja jossain vaiheessa koittavaa uupumusta. Janin mukaan kumpikaan ei ollut nukkunut pariin yöhön ja amfetamiinista huolimatta väsymys alkoi painaa.

Veneen noutamisen jälkeen oli järkevä pitää tauko, jottei Jani nukahtaisi ajaessaan kohti Helsinkiä.

Taukopaikaksi valikoitui 7-tien ABC:n yhteydessä oleva Tokmanni Loviisan Vanhakylässä. Oli keskiviikkoaamupäivä 10. toukokuuta 2017, kun Riina tallentui viimeisen kerran valvontakuviin Tokmannilla.

Pahaksi onneksi kaksikon olemus herätti myyjien huomion Tokmannilla.

– Ne huomasivat, että me olimme pihalla ja näimme, että se (yksi myyjistä) tuli sinne pihalle vielä katsomaan. Ajattelin, että jos lähdemme traileri auton perässä ajamaan venettä moottoritielle, meidät varmasti niputetaan johonkin sinne tien viereen. Poliisi etsii sellaista Opelia, missä on vene perässä.

Janille ja Riinalle tuli kiire päästä eroon veneestä. Sen vuoksi Jani käänsi Opelin moottoritien sijaan ABC:n pihan vierestä lähtevälle hiekkatielle. Vene jätettiin pian tien alussa olevan radiomaston luo.

Metsäteitä ajaessa löytyi mökki, jossa kaksikko kävi murtokeikalla.

– Sitten ajattelimme, että ajamme syvemmälle metsään, jotta päästään jemmaan. Odotetaan muutama tunti, ja sitten pääsemme pois.

Ajo metsätien päähän

Jani kuvailee, miten metsätie kuitenkin alkoi muuttua traktoripoluksi. Siitä ei tultaisi perässä ainakaan poliisin koppiautolla. Jani kertoo, miten hän kiemurteli autolla väistääkseen tien monttuja ja kohoumia.

Jani ja Riina odottelivat metsässä kaksi tai kolme tuntia. Kellonaikoja hän ei osaa sanoa.

Janilla oli autossaan invertteri, jota oli käytetty kännyköiden ja kannettavan tietokoneen akkujen lataamiseen matkan aikana. Tässä vaiheessa tietokone ei enää ollut mukana, mutta virtapiuha oli edelleen kiinni invertterissä.

Auton syttyminen tuleen tapahtui Janin mukaan silloin, kun kaksikko päätti odottelun jälkeen lähteä pois metsästä. Tullessa Jani oli ajanut auton eturenkaan ison juuren yli. Koko auto oli vinossa, kun he lähtivät peruuttamaan etuvetoista autoa juuren yli.

– Eturengas vain suti pois kaarnat siitä puusta. Siinä oli enää pelkkä nila. Autoa ei saanut millään sen juuren ympäri.

Välillä Riina hyppäsi Janin pyynnöstä rattiin ja yritti peruuttaa autoa irti samalla, kun Jani yritti työntää autoa edestä. Auto ei hievahtanutkaan.

Auton lattiamaton alla oli piuhaviritys, ja piuhat olivat kiinni akussa. Tulipalo lähti Janin arvion mukaan piuhoista, kun moottoria huudatettiin.

– Piuhat kuumenivat liikaa, ne eivät olleet tarpeeksi järeät, Jani arvelee.

– Se auto oli ihan täynnä helposti syttyvää rojua. Riinalla oli tavaroita aina siinä jalkatilassa. Se tykkäsi pitää niitä siinä.

Tavarat roihahtivat kunnolla, ja palo eteni Janin mukaan nopeasti.

Asiakirjoista ilmenee, että auton suunnalta on nähty nousevan sankkaa savua 14.30–15.30, eli palo on ollut tuohon aikaan hyvässä vauhdissa.

Riinan matkapuhelin jäi autoon ja paloi sen mukana. Auto paloi Janin mukaan pari tuntia ilman, että kukaan tuli paikalle.

Palo uhkasi levitä

Jossain vaiheessa alkoi näyttää, että palo leviäisi metsään.

Piti äkkiä keksiä jotain, ettei palosta aiheutuisi isompaa katastrofia. Jani ja Riina hoksasivat pienen puron, joka virtasi lähellä.

Auton lähellä lojui eräästä mökkimurrosta mukaan otettuja kattiloita ja pannuja. He alkoivat kantaa niillä vettä auton ympärille, etteivät liekit leviäisi.

– Oli pakko pysäyttää se palo, ettei koko metsä pala.

Sammutustöiden yhteydessä tapahtui muutakin. Jani kertoo sekoilusta, johon yhdistyi paniikki palon leviämisestä.

– Olihan se tilanne tietysti absurdi, kun auto oli palanut sellaiseen paikkaan. Sitten oli räjähtänyt juuri tönkkä silmille notskista, joku painepakkaus. En tiedä, mikä painepakkaus se oli ollut. Saattoi olla esimerkiksi lukkosulapullo. Mutta se oli kuitenkin ollut siellä notskissa. En huomannut sitä, se rävähti silmilleni.

Nuotio oli syntynyt autopalon levittyä. Siinä kohtaa palo ei kuitenkaan ollut uhannut enää levitä, ja Jani oli alkanut polttaa nuotion liekeissä mukanaan olleiden kuparijohtojen muoveja. Ne he voisivat myydä jollekin lähiseudun asukkaalle ja ostaa kyydin pois metsästä, esimerkiksi Porvooseen.

Riina oli nuotiossa tapahtuneen räjähdyksen tapahduttua lähtenyt juoksemaan poispäin, läheisen pellon suuntaan.

– Olin Riinalle tuohtunut siitä, kun se jätti minut siinä, kun painepakkaus pöllähti naamalleni, kaikki tuhkat ja muut siitä nuotiosta. Riina oli lähdössä pois siitä, jättäisi minut sokeana maahan.

Jani kuitenkin pohtii, suuttuiko hän Riinalle turhaan.

– Olisihan (Riina) saattanut lähteä hakemaan apua, tai jotain. Ei se välttämättä olisi ollut jättämässä minua siihen sokeana. Mutta kuitenkin se ihan mitään sanomatta vaan lähti.

Riina tuli kuitenkin takaisin.

Metsämies tuli räjähdysten jälkeen

Myös autopalosta oli aiheutunut monta räjähdystä, kun takakontissa olleet spraypullot olivat pamahdelleet kuumuudessa. Lisäksi mukana olleet ammukset alkoivat pamahdella. FN Baby Browning -pistooliin sopivia patruunoita oli ollut mukana useampi sata.

– Olimme Riinan kanssa auton vasemmalla puolella, kun tajusin, että nyt rupesi rätkymään. Taktaktaktak. Tajusin, että siellä pamahtelee niitä 6,35:n panoksia siellä ovilokerossa. Heitin Riinan maahan ja hyppäsin hänen päälleen, ettei häneen vaan osuisi luoti.

– Ja sen jälkeen tuli se metsämies. Siinä oli räjähdykset, autopalo, luotihässäkkä. Olimme vielä sammuttaneet sen metsäpalon, tässä järjestyksessä. Sitten tulee se äijä siihen, katsoo meitä, että mitä vittua. Näkee sen ammusrasian.

Palosta noussut savu oli herättänyt koiriaan ulkoiluttaneet paikkakuntalaisen metsästysseuran jäsenen huomion. Hän oli ollut pellon koillislaidalla ulkoiluttamassa koiriaan.

Poliisille hän myöhemmin kertoi, miten näki perille päästyään loppuun palaneen auton ja nokeentuneet naisen ja miehen.

– Pyysimme häneltä apua, että pitäisi päästä pois täältä. Mutta kun siinä oli revitty tavaraa ulos autosta, hän oli nähnyt maassa jonkun panosrasian, niitä 6,35:n panoksia. Pahvikotelo oli ollut tyhjä, mutta metsästäjä oli tunnistanut sen ja säikähtänyt.

Jani myöntää ampuneensa

Matkalla palopaikalle metsämies oli lisäksi kuullut useita laukauksia. Metsästäjän mukaan ne olivat kuulostaneet kiväärin laukauksilta, eikä nuotiossa pamahdelleilta patruunoilta. Jani myöntää nyt ampuneensa autoa kohti mukanaan olleella pistoolilla.

– Ammuin sitä autoa. Se oli siinä hetkessä typerä tapa purkaa turhautumista. Minua turhautti niin paljon koko tilanne. En millään tavalla uhannut, se ei ollut Riinaa päinkään. Riina ei ollut siinä, hän oli sivussa, paljon sivussa.

Jani kertoo kohdistaneensa laukaukset auton oveen.

Palaneen auton ympäristö oli täynnä sekalaista tavaraa. Oikeudessa mies kertoi, miten oli ottanut poistuessaan vielä maassa lojuneen puukon mukaansa.

Metsämiehen kohtaamista Jani kertoo miettineensä jälkikäteen paljon. Enempi maanittelu avun saamiseksi olisi Janin mukaan ollut turhaa, sillä tilanne näytti heidän kannaltaan melkoisen pahalta.

Jani kertoo jälkikäteen miettineensä jopa, olisiko pitänyt vaatia aseella uhkaamalla metsämiestä viemään heidät metsänlaidalta ihmisten ilmoille.

– Se olisi ollut täysin järjetöntä, mutta silloin Riina ei olisi ehkä kadonnut.

Kiinnijääminen tuntui varmalta

Metsämiehen lähdettyä Jani ja Riina olivat täysin uupuneita. Tilanne vaikutti toivottomalta. Metsämies todennäköisesti soittaisi poliisit. Kaksikko näki miehen tarttuvan luuriin matkalla pois palopaikalta.

Poliisilta saadun tiedon mukaan silminnäkijä soitti hätäkeskukseen iltakuuden aikoihin.

Jani ja Riina löysivät piilopaikan isojen kallionlohkareiden välistä, jonne he veivät myös tavaroitaan ennen kuin poliisit ehtisivät paikalle.

– Olimme jääneet kiinni, se tuntui varmalta. Minun päässäni oli selvää, että emme pääsisi sieltä millään pois kiinni jäämättä.

Kalliolohkareiden välistä he näkivät, miten palopaikalle tuli kaksi ihmistä, jotka olivat todennäköisesti poliiseja. He olivat Janin mukaan palopaikalla noin kymmenen minuuttia.

Katso videolta, miltä kallionkolossa näytti. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Riina Mäkisen katoaminen: Tällaisessa kallionkolossa Mäkinen ja hänen seurassaan ollut mies piilottelivat katoamispäivänä 1:16

Riina lähti poliisien suuntaan

Kun ensimmäiset poliisit olivat poistuneet autopalopaikalta, Riina lähti.

Kaksikolle ei ollut enää tullut uutta riitaa, mutta välejä hiersi nuotioepisodin lisäksi se, että Riina oli saanut säilytettäväkseen pienen nyssäkän huumeita. Nyt poliiseja odotellessa niitä ei ollut enää löytynytkään, ja se harmitti molempia, Jani kertoo.

Kun Riina hölkkäsi tai loikki metsässä edellä, Jani kertoo menneensä ensin perässä jonkun matkaa. Hän kuitenkin päättikin kääntyä vasemmalle, kun Riina kaartoi oikealle.

– Riina lähti sinne samaan suuntaan kuin mistä poliisit olivat käyneet siellä palopaikalla. Aivan samaan suuntaan juoksemaan tai tarpomaan. Minä vain annoin sen mennä.

Yö nuotiopaikalla

Jani jatkoi matkaansa yksin ja ylitti syvän ojan kastellen jalkansa. Hän tarpoi muutaman sadan metrin päähän.

Hän kertoo olleensa niin väsynyt ja sekavassa tilassa useamman vuorokauden valvomisen jälkeen, että nukahti ensin ensimmäiselle tarkoitukseen sopivalle mättäälle. Hän ei tiedä, kauan nukkui, mutta kun hän heräsi, poliisit olivat yhä paikalla.

– Heräsin siitä, kun poliisit olivat edessäni, näin kahden koppiauton valojen vilkkuvan. Riina oli aiemmin lähtenyt enemmän oikealle.

Jani kertoo ajatelleensa, että Riina oli mennyt suoraan poliisin syliin ja jäänyt kiinni.

Hän meni metsässä aavistuksen eteenpäin ja nukahti vielä toistamiseen. Kun hän heräsi uudestaan, oli kylmä. Hän uskalsi tehdä metsään nuotion ja juoda pari mukanaan ollutta kaljaa.

Ase oli yhä hänellä, ja hän kertoo ampuneensa aseella jostain syystä kohti nuotiota yhden laukauksen.

– Totesin, että se oli typerää, ja lopetin ampumisen.

Nuotion äärestä hän kertoo soittaneensa naisystävälleen. Hän kertoi riidasta, joka oli puhjennut aiemmin päivällä Riinan ja hänen välilleen.

Poliisipartiot raportoivat laukauksista

Vanhankylän ABC:llä oli operaation ajan pelastuslaitoksen yksikkö, joka odotti maastossa etsineiden partioiden lupaa mennä kohteeseen. Partiot kuitenkin raportoivat uusista laukauksista, joten palomiesten ei ollut turvallista edetä alueelle.

Tiedossa ei ole, miksi koirapartiot raportoivat yhden laukauksen sijaan useammista laukauksista tai miksi he eivät saaneet Jania tai Riinaa alueelta kiinni. Esitutkinta-asiakirjojen mukaan koirapartiot raportoivat muille poliiseille nähneensä liikettä auton luona.

Kun ketään ei tavoitettu, MTV:n paikkakuntalaisilta saaman tiedon mukaan poliisitkin lähtivät alueelta noin kello 23.

Hyytävä yö ja aamu

Lämpötila putosi 10.–11. toukokuuta välisen yön aikana pakkasen puolelle. Kun aamu vihdoin koitti, Jani lähti tarpomaan tekemänsä nuotion luota moottoritien suuntaan.

– Minulla oli kenkä palanut nuotiolla, kun olin kuivatellut sitä nuotion vierellä. Se oli sellainen tekokuitukenkä. Muovi painoi jalkaa ja heitin sen pois. Yritin kävellä polkua ja teitä pitkin, jotka menivät peltojen laidalla. Varmaankin kävelin sen takia pidemmän matkan kuin olisi tarvinnut.

Hän pääsi lopulta moottoritien pysähdyspaikalle. Hänellä oli toisessa jalassaan ilmeisesti lapanen, ja hän oli täysin nokinen. Sivullinen suostui kuitenkin ottamaan hänet kyytiinsä ja viemään Kuninkaantien ABC:lle.

Jani ei itse muista lapasta, vaan tämä tieto perustuu sivullisen havaintoon Janin saapumisesta ABC:lle.

Kiinni jääminen ABC:llä

ABC:ltä Jani jäi lopulta kiinni. Hän kertoo, että oli sisällä myymälässä ja näki poliisien tulevan, minkä vuoksi tuli kiire piilottaa ase myymälässä jonnekin, josta sitä ei heti löydettäisi. Hän sujautti aseen koiranruokien taakse.

– Ajattelin niiden menevän niin hitaasti kaupaksi, ettei hylly tyhjene parissa päivässä.

Odotettavissa oli muutaman päivän putkareissu, ja hän saattaisi sen jälkeen käydä myymälässä noutamassa pistoolin.

Pian kävi ilmi, että tällä kertaa hänet otettaisiin pidemmäksi aikaa tutkintavankeuteen, sillä häntä epäiltiin venevarkauteen liittyvästä törkeästä varkaudesta.

– Kerroin poliiseille aseesta, ettei sitä kukaan löytäisi sieltä. Ettei se joutuisi kenenkään sellaisen haltuun, joka vahingoittaisi itseään.

Riinan katoamisesta hän kertoo kuulleensa vasta myöhemmin, kun hän soitti siviiliin. Hän tapasi pian Riinan äidin viikonlopputapaamisessa Vantaan vankilassa.

Hänen tutkintavankeutensa jatkui, ja kesällä hänet tuomittiin suoraan vankilaan.

"Hölmöä, että julkaistiin sellainen kuva"

Viiden vuoden aikana Jani on ollut usein vankilassa. Hän on seurannut etsintöjä mediasta ja kirjoittanut kirjeen tapahtumista Riinan omaisille. Lisäksi hän on keskustellut asiasta omaisten, poliisin ja vapaaehtoisten kanssa aina, kun häneltä on kysytty.

Hänen mielestään etsintöjen olisi pitänyt Loviisan autopalopaikan sijaan keskittyä siihen, että Riina on saattanut hankkia itselleen kyydin pois alueelta. Sehän oli parivaljakon suunnitelmissa jo silloin, kun auto alkoi palaa. Ehkä Riina lähti toteuttamaan suunnitelmaa yksin.

Lisäksi häntä harmittaa, että Riinasta etsinnän alkuvaiheessa julkaistut kuvat olivat vanhoja.

– Minun mielestäni on ihan hölmöä, että Riinasta julkaistiin sellainen kuva, joka ei edes näyttänyt Riinalta sinä päivänä. Miksi valvontakamerakuvaa ei julkaistu jo silloin?

Janin kertomuksessa on eroavaisuuksia poliisin medialle antamiin tietoihin, esimerkiksi aseenkäytön ja Riinan lähdön ajankohdan suhteen.

Janin kertoman valossa vaikuttaa mahdolliselta, että Riina olisi poistunut Janin seurasta omille teilleen jo paljon ennen kuin poliisit lähtivät alueelta, eikä puolilta öin, kuten poliisi on tapauksesta julkisuuteen kertonut.

Jani kertoo antaneensa tämän tiedon jo hyvin varhaisessa vaiheessa kaikille häneltä sitä kysyneille. Ristiriidat eivät Janin mukaan johdu siitä, että hänen kertomuksensa olisi missään vaiheessa oleellisesti muuttunut.

Janin nyt kertoma tapahtumankulku on MTV:n tietojen mukaan ollut pitkään myös etsintöjä koordinoivien vapaaehtoisten ja Riinan omaisten tiedossa. Jo alkuvaiheessa Jani on kertonut Riinan lähteneen jo silloin, kun ensimmäiset poliisit poistuivat palaneen auton luota.

"Riina saattaa olla vielä elossa"

Epäjohdonmukaisuudet julkisuuteen kerrotuissa yön tapahtumissa ovat saattaneet vaikuttaa siihen, että nettikeskusteluissa Janin luotettavuutta on jatkuvasti kyseenalaistettu.  Jani toivoo, että haastattelun antaminen auttaisi kohdistamaan etsintöjä vihdoin oikeaan suuntaan.

Hänen näkemyksensä mukaan Riinan katoamista olisi pitänyt tutkia alusta asti sillä oletuksella, että Riina on päässyt metsästä pois.

– Pitää muistaa, että jos Riina on päässyt sieltä pois, niin kuin asia näyttäisi etsintöjen laajuus huomioon ottaen olevan, Riina saattaa vielä olla elossa jossain.

Jani kertoo olevansa toipuva addikti, jonka suurin haaste on ylläpitää päihteetöntä elämäntyyliä vapautumisen jälkeenkin. Siksi hän pitää tätä ulostuloa tärkeänä.

– Olen nyt sanonut kaiken sen, mitä tästä asiasta voi sanoa. Toivon, että tästä olisi jotain todellista apua etsinnöissä ja Riinan katoamisen selvittämisessä.

Lue myös:

    Uusimmat