Mainos

Riihi-säätiön epäillään huijanneen miljoonia valtiolta

Ex-puheenjohtajan mukaan kaikki syytteet ovat täysin päättömiä. Jutun käsittely jatkuu huomenna syytteiden lukemisella. Tapausta käsittelee poikkeuksellisesti kaksi syyttäjää ja kaksi tuomaria.

Oulussa toimivan Riihi-säätiön entisen puheenjohtajan Toivo J. Kannisen epäillään huijanneen 3,5 miljoonaa euroa sosiaaliseen asuntotuotantoon tarkoitettuja valtion rahoja. Lisäksi Valtion asuntorahasto (Ara) vaatii häneltä 100 000 euron vahingonkorvauksia epäiltyjen rikosten selvitystyöstä.

Pohjois-Suomen laajimman talousrikosvyyhdin pääkäsittely alkoi tänään Oulun käräjäoikeudessa, jolloin selvitettiin tapauksen taustat. Ex-puheenjohtaja on vastaamassa muun muassa 17:sta törkeästä kavalluksesta. Syytettynä on myös hänen neljä aikuista lastaan, jotka ovat toimineet kiinteistöosakeyhtiöiden hallituksien jäseninä.

Aran mukaan säätiölle on maksettu valheellisiin tietoihin perustuen valtion myöntämiä ja takaamia arava- ja korkotukilainoja. Se katsoo, että säätiö on hakenut lainoja eri tarkoitukseen, kuin mihin niitä on käytetty. Aran myöntämiä rahoja on lainattu eteenpäin.

-Näitä (tukia ja lainoja) ei olisi koskaan maksettu, jos Aralla olisi ollut oikeat tiedot käytettävissään, Aran asianajaja Simo Ellilä kertoi oikeussalissa.

Oikeudenistunnossa selvisi, että jotain varoja on käytetty myös puhelinoperaattorin osakeannissa.

Aran korvausvaatimukset kohdistuvat ainoastaan säätiön ex-puheenjohtajaan, koska hän on toiminut kaikkien Riihi-säätiön omistamien kiinteistöosakeyhtiöiden hallituksien puheenjohtajana.

- Hän on toiminut yhtiöiden asiamiehenä hakiessaan korkotukea valtiolta. Näin hän on tavallaan henkilökohtaisesti vastuussa siitä, että hän on antanut vääriä tietoja, Ellillä perustelee.

Livoli yllätti Aran

Oikeudessa kävi ilmi, että Riihi-säätiö oli siirtänyt rakennuttajan tehtävät ainakin osittain toiselle yhtiölle, Livoli Oy:lle. Yhtiön olemassaolo oli Aralle täysi yllätys. Se paljastui vasta, kun rikostutkinta oli jo käynnistynyt.

Vuonna 1991 perustettu Livoli on kokonaan Kannisen omistama. Lisäksi hän toimi yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Yhtiön toiminta on liittynyt lähes täysin Riihi-säätiön omistamien vuokratalojen rakentamiseen ja toimintaan.

Aran edustajat kertoivat, että kiinteistöosakeyhtiöt ovat olleet rakentamisaikaisista koroista jopa velkaa Livolille.

-Tämän ei pitäisi olla mitenkään mahdollista, sillä Livoli ei ole yleishyödyllinen yhteisö.

Kanninen kiistää syytteet

Oikeudessa ex-puheenjohtaja kiisti kaikki häntä vastaan nostetut syytteet ja Aran esittämät väitteet.

- Ei niissä ole päätä eikä häntää. Tämä on täyttä jeesustelua syyttäjän ja Valtion asuntorahaston taholta, Kanninen sanoi STT:lle.

Kannisen lapsia syytetään ensisijaisesti törkeistä kavalluksista. Lasten asianajajat kiistivät kaikki syytteet. He väittivät, että ne perustuvat pelkästään lasten sukunimeen.

- Hallituksessa on ollut paljon vaikuttavammassa asemassa olevia henkilöitä, ja heitä ei ole syytetty, Kanninen kummasteli.

Jutun käsittely jatkuu huomenna, jolloin alkaa syytteiden lukeminen. Tapausta käsittelee poikkeuksellisesti kaksi syyttäjää ja kaksi tuomaria.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.