Mainos

Riekkinen: Mielipide-eroja ei ratkaista väkivallalla

Siellä missä tänään poltetaan autoja, poltetaan kohta ihmisiäkin, piispa varoitti puheessaan Varkaudessa.

Kuopion hiippakunnan piispa Wille Riekkinen toivoo nuorten oppivan, että vakaumukseen ja mielipiteisiin liittyviä eroja ei koskaan ratkaista viisaasti turvautumalla väkivaltaan.

Piispa puhui Varkaudessa vuoden 1918 muistopäivän hartaustilaisuudessa. Valkoisten rangaistustoimissa Varkaudessa teloitettiin tutkimusten mukaan yli 200 punaista. Lukuun ei sisälly taisteluissa kaatuneita.

Riekkisen mukaan menneisyyden inventaario on joskus välttämätöntä itsetuntemuksen lisäämiseksi.

- Keskinäinen rauha edellyttää, että luotamme toinen toiseemme, arvostamme toisen vakaumusta ja pidämme kiinni niistä yhteisistä arvoista, jotka jokainen ymmärtäväinen ihminen allekirjoittaa, Riekkinen sanoo.

Syvä epäluottamus yhteiskunnan perusinstituutioihin ja koettu omien vaikutusmahdollisuuksien puute sen sijaan vievät aina uudelleen traagisiin tapahtumiin.

- Esimerkkinä toimikoot vuoden 1918 mielettömyydet, ja nykyajalta vaikkapa Ranskasta ja Belgiasta kiirineet uutiset kansalaislevottomuuksista. Siellä missä tänään poltetaan autoja, poltetaan kohta ihmisiäkin, piispa varoitti.

Kuolleiden luvut eivät paljasta kaikkia uhreja. Tapahtumat koskettivat syvältä kokonaisia sukuja ja perheitä. Pahimmassa tapauksessa tuskallinen muisto saattoi uhrin asemaan myös lapsia ja lastenlapsia aina kolmanteen ja neljänteen sukupolveen saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.