Mainos

Riceltä uusi ehdotus Lähi-idän rauhanhierontaan

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on lupautunut eräänlaiseksi neuvottelujen välittäjäksi Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhan aikaansaamiseksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on esittänyt uuden ehdotuksen Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen saamiseksi vauhtiin. Rice sanoi olevansa valmis käymään kahdenvälisiä neuvotteluja kummankin osapuolen kanssa yhteisen pohjan löytämiseksi.

Rice esitti ehdotuksensa Ramallahissa, missä hän tapasi palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin. Ricen ohjelmassa on vielä tänään keskustelu Israelin pääministerin Ehud Olmertin kanssa. Ja huomenna Rice tapaa uudelleen Abbasin.

Israel on ilmoittanut, ettei se neuvottele uuden palestiinalaishallituksen ministerien kanssa. Hallitukseen kuuluu presidentti Abbasin Fatah-liikkeen edustajien ja riippumattomien jäsenien lisäksi radikaalin Hamasin edustajia. Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat boikotoineet Hamasin jäseniä, mutta uuden palestiinalaishallituksen syntymisen jälkeen lännen yhtenäinen rintama Hamasia vastaan on osoittanut säröilyn merkkejä.

Israel ja Lähi-idän ns. kvartetti - Yhdysvallat, EU, YK ja Venäjä - ovat vaatineet palestiinalaishallitusta tunnustamaan Israelin, luopumaan väkivallasta ja hyväksymään Israelin ja palestiinalaisten aiemmat sopimukset.

Hamas on luvannut "kunnioittaa" aiempia sopimuksia, mutta ei ole tunnustanut Israelia.

Ponnisteluja Lähi-idän rauhanneuvottelujen käynnistämiseksi olivat tänään vauhdittamassa myös YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ja Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt.

Pääsihteeri Ban kehotti Ramallahissa palestiinalaisia myöntymään kansainvälisiin vaatimuksiin Israelin tunnustamisesta. Banin ohjelmassa oli myös tapaaminen Israelin pääministerin Olmertin kanssa.

Bildt keskusteli Ramallahissa entisen palestiinalaisministerin Hanan Ashrawin kanssa. Keskustelussa todettiin uutistoimisto TT:n mukaan, että Hamasilla on vahva tuki palestiinalaisväestön parissa ja että ulkomaailman on opittava tulemaan toimeen tämän tosiasian kanssa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.