Rice valmistelee Lähi-idän rauhankonferenssia

Yhdysvallat ajaa edelleen rauhanmallia, jossa palestiinalaiset saisivat oman valtion. Yhdysvaltojen ulkoministeri yrittää myös saada tukea maan toimille Irakissa.

Yhdysvallat on luvannut kannattaa arabimaiden rauhanaloitetta yhdeksi lähtökohdaksi neuvotteluille, joka tähtäävät sovun solmimiseen Israelin ja palestiinalaisten välille.

Kyse on vuonna 2002 tehdystä aloitteesta, jossa Israelille luvataan normaalit suhteet kaikkiin arabimaihin, jos se vetäytyy vastineeksi kaikilta alueilta, jotka se valloitti vuonna 1967. Israel torjui aloitteen, mutta hiljattain se ilmoitti, että sitä voitaisiin käyttää neuvottelujen pohjana.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice allekirjoitti aloitetta tukevan lausunnon Egyptin Sharm el-Sheikhissä, jossa hän tapasi muun muassa Egyptin ja Jordanian ulkoministerit. Tapaamisessa olivat edustettuina myös Saudi-Arabia, Kuwait, Qatar, Oman, Bahrain ja Yhdistyneet Arabiemiraatit.

Rice kävi Egyptissä poikkeuksellisella yhteisvierailulla puolustusministeri Robert Gatesin kanssa. Illalla he jatkoivat matkaansa seuraavaan kohteeseensa Saudi-Arabiaan.

Rauhankokouksen valmistelua

Rice pyrkii matkallaan valmistelemaan mahdollisimman hyvin Lähi-idän rauhankonferenssia, jonka Yhdysvallat suunnittelee järjestävänsä vielä tänä vuonna. Arabimaiden rauhanaloitteen kannattaminen on yksi osa valmisteluja.

Rice vahvisti Yhdysvaltojen ajavan yhä niin sanottua kahden valtion rauhanmallia, jossa palestiinalaiset saisivat oman valtion.

- Haluamme hyvin valmistellun kokouksen, joka todella edistää kahden valtion ratkaisuun tähtäävää prosessia, Rice sanoi.

Tukea Irakiin

Matkan yhtenä tarkoituksena on myös saada arabimaat tukemaan Yhdysvaltoja Irakissa nykyistä paremmin. Maa kaipaisi suunnanmuutosta erityisesti Saudi-Arabialta, jonka se epäilee päästävän sunnitaistelijoita Irakiin taistelemaan amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Lisäksi Yhdysvallat kaipaa liittolaisiltaan apua vähentääkseen Iranin vaikutusvaltaa Irakissa. Maa uskoo Iranin varustavan Irakin kapinallisia shiiataistelijoita.

Tapaamisen osallistujat ovat antaneet yhteisen lausunnon, jossa toivotaan "kaiken väliintulon loppumista Irakissa".

- Terroristien kulku Irakiin täytyy estää ja aseiden ja koulutuksen antaminen aseellisille ryhmille täytyy pysäyttää, lausunnossa sanotaan.

Rice vastasi aseapukritiikkiin

Rice otti myös kantaa osaan alkuviikon lausunnoista, joissa kritisoitiin Yhdysvaltojen päätöstä antaa aseapua muun muassa Israelille, Egyptille ja Saudi-Arabialle.

- Tämä ei ole mitään vaihtokauppaa. Teemme yhteistyötä näiden valtioiden kanssa vastustaaksemme ääriliikkeitä, Rice kommentoi väitteitä, joiden mukaan Yhdysvallat ostaisi aseavulla tukea Irakin kysymyksessä.

Rice vastasi myös Iranille, joka syytti Yhdysvaltojen pyrkivän horjuttamaan alueen vakautta.

- Jos alueen vakaus horjuu, siitä voidaan syyttää Iranin hallintoa, hän sanoi.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat