Mainos

Rice: USA kieltää julmuudet ulkomaisissa pidätyskeskuksissa

Ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan Yhdysvaltain viranomaiset noudattavat YK:n kidutuksenvastaista yleissopimusta kaikkialla maailmassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty pitää kuitenkin Ricen kommenttia laimeana.

Yhdysvallat muuttaa käytäntöään pidätettyjen kuulustelemisessa, sanoo ulkoministeri Condoleezza Rice. Ricen mukaan Yhdysvaltain viranomaisia kielletään tästä eteenpäin käyttämästä julmuuksia pidätettyjä ja vankeja kohtaan kaikkialla maailmassa.

- YK:n kidutuksenvastainen yleissopimus, joka kieltää julman, epäinhimillisen ja alentavan kohtelun, koskee kaikkia Yhdysvaltain viranomaisia sekä kotimaassa että ulkomailla, Ukrainassa vieraillut Rice totesi.

Yhdysvaltain hallitus on aiemmin sanonut noudattavansa sopimusta ainoastaan omalla maaperällään. Ihmisoikeusjärjestöt ovat sanoneet tulkinnan mahdollistaneen sen, että vankeja on pahoinpidelty muun muassa Afganistanissa ja Kuuban Guantanamossa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty piti kuitenkin Ricen kommenttia laimeana. Järjestön mielestä muutos ei ole merkittävä, ellei Yhdysvallat suostu vieläkään vastaamaan kidutussyytöksiin.

Kongressi ja Eurooppa painostavat

Yhdysvaltain kongressi on viime viikkoina painostanut maan hallitusta uudistamaan lainsäädäntöä niin, että vankien kidutus kiellettäisiin yksiselitteisesti. Aloitteen teki republikaanisenaattori John McCain, joka koki pahoinpitelyä sotavankina Vietnamissa.

Yhdysvaltain hallitus on toistaiseksi torjunut kongressin tukeman aloitteen. Presidentti George W. Bush on jopa uhannut estää lain läpimenon, jos se etenee hänen työpöydälleen asti.

Ricen kommenttien epäiltiin kertovan siitä, että Valkoinen talo on todennut Bushin vastarinnan käyvän poliittisesti liian kalliiksi.

Yhdysvaltain harvasanaiset vastaukset kidutussyytöksiin ovat herättäneet ärtymystä Euroopassa, missä Yhdysvalloilta odotetaan selvitystä tiedustelupalvelu CIA:n salaisista lennoista. Asian uskottiin nousevan esiin huomenna Brysselissä, missä Ricen on määrä osallistua Nato-maiden ulkoministerien kokoukseen.

Hollannin ulkoministeri Ben Bot uskoi CIA-lentojen ja kidutussyytteiden herättävän vilkasta keskustelua ministeritapaamisessa. Hän piti Ricen tähänastisia kommentteja riittämättöminä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.