Mainos

Rice sai aikaan alustavan sovun Gazan rajanylityspaikasta

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice jatkaa veirailuaan Lähi-idässä, jotta lopullinen sopimus Rafahin rajanylityspaikasta saataisiin aikaiseksi.

Israel ja palestiinalaiset ovat lähellä sopimusta Gazan ja Egyptin rajalla sijaitsevan Rafahin rajanylityspaikan avaamisesta.Asiasta kertoi palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tänään yhteisessä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen kanssa.

Rice päätti illansuussa pidentää vierailuaan Lähi-idässä lopullisen sopimuksen aikaansaamiseksi, hänen edustajansa kertoi. Rice matkusti pikaiselle vierailulle Jordaniaan esittämään surunvalittelunsa viimeviikkoisten hotelli-iskujen vuoksi, minkä jälkeen hän palaa takaisin Israeliin neuvottelemaan Rafahista.

Edistymisestä rajanylitysneuvotteluissa kerrottiin sen jälkeen kun Rice oli tavannut sekä Abbasin että Israelin pääministerin Ariel Sharonin.

Ricen mukaan tavallisille palestiinalaisille on erittäin tärkeää, että vapaa liikkuminen Gazan ja Länsirannan välillä saadaan taattua.

-Sopimus on näköpiirissä, hän sanoi Ramallahissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Abbas korosti, että sopimuksen yksityiskohtia on vielä hiottava.

Rice patisti rauhan tielle

Rafahin rajanylityspaikka on ollut suljettuna siitä lähtien kun Israel vetäytyi Gazan alueelta syyskuussa. Israel on valvonut Gazan rajoja ja ilmatilaa vetäytymisen jälkeen. Yhdysvallat on kuitenkin painostanut Israelia avaamaan Rafahin aseman Gazan asukkaiden elämän helpottamiseksi.

Erimielisyydet ovat tiettävästi koskeneet lähinnä sitä, miten Israel valvoo rajanylityspaikkaa. Israel on vaatinut videoyhteyttä, jolla se voisi pitää silmällä kaikkia rajan ylittäviä palestiinalaisia.Palestiinalaiset vastustavat tätä.

Rice kehotti vierailunsa aikana palestiinalaisia nujertamaan terrorismin ja Israelia jäädyttämään Länsirannan siirtokuntien laajentamisen. Nämä ovat olleet vaatimuksena tiekartan nimellä tunnetussa Lähi-idän rauhansuunnitelmassa.

Yhdysvaltain ulkoministerin vierailua varjosti Hamasin paikallisjohtajan surma Nablusissa Länsirannalla.

Ricen paluu Jordaniasta takaisin Israeliin lykkää hänen lähtöään Etelä-Koreaan, jossa hänen on määrä osallistua Aasian ja Tyynenmeren maiden yhteistyöjärjestön Apecin kokoukseen.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.