Mainos

Rice: Pohjois-Korean palattava neuvottelupöytään

Yhdysvaltain ulkoministeri vaatii Pohjois-Koreaa aloittamaan ydinohjelmaneuvottelut niin pian kuin mahdollista.

Condoleezza Rice

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kehottaa Pohjois-Koreaa palaamaan pikaisesti maan ydinohjelmasta käytäviin neuvotteluihin. Rice myös vaatii Aasian mailta nykyistä suurempia ponnisteluja Pohjois-Korean taivuttelussa.

-Pohjois-Korean pitää palata takaisin neuvotteluihin välittömästi, mikäli se haluaa vakavissaan kulkea eteenpäin vievää tietä, kuten me ja muut osapuolet olemme ehdottaneet, Rice sanoi puheessaan tokiolaisessa yliopistossa.

Rice kehotti Kiinaa tavoittelemaan nykyistä demokraattisempaa hallintoa ja ilmaisi tukensa Japanin pyrkimyksille päästä YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi.

Ulkoministeri toivoi Japanin, Etelä-Korean ja Kiinan työskentelevän nykyistä lujemmin sen puolesta, että Pohjois-Korea palaisi kesäkuussa jättämiinsä neuvotteluihin.

-Aion Pekingissä vieraillessani kiirehtiä etenkin Kiinaa toimimaan asian puolesta, Rice sanoi.

Rice vieraili Japanissa osana virkakautensa ensimmäistä Aasian-matkaa. Japanista Rice jatkoi matkaa Etelä-Koreaan. Huomenna Ricen matka jatkuu Kiinaan.

"Japani ansainnut turvaneuvostopaikan"

Rice sanoi Japanin ansainneen omalla toiminnallaan paikan YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenien joukossa.

-Tämän vuoksi Yhdysvallat tukee yksiselitteisesti pysyvän paikan myöntämistä Japanille, Rice sanoi.

Japani, Brasilia ja Saksa ovat liittyneet yhteen vaatimuksessaan saada pysyvä jäsenyys YK:n ylimmässä päättävässä elimessä. Maat katsovat, että neuvoston nykyinen kokoonpano on vanhentunut. Tätä nykyä pysyviä jäseniä ovat Yhdysvallat, Ranska, Britannia, Venäjä ja Kiina.

Rice nosti vierailullaan esiin myös amerikkalaisen pihvilihan tuontikiellon, jonka Japani määräsi 2003 lopussa Yhdysvaltain raportoitua hullun lehmän tautitapauksesta. Rice ei kuitenkaan onnistunut saamaan Japanilta lupausta markkinoiden uudelleen avaamisen aikataulusta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.