Mainos

Rice kosiskeli Israelin johtoa

Yhdysvaltojen ulkoministeri pohjusti syksyksi kaavailtuja Lähi-idän rauhanneuvotteluja.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice on jatkanut Lähi-idän matkaansa Israeliin. Rice tapasi Israelin pääministerin Ehud Olmertin ja ulkoministeri Tzipi Livnin Jerusalemissa.

Rice lensi Israeliin Saudi-Arabiasta, josta hänen matkaseuralaisensa, Yhdysvaltojen puolustusministeri Robert Gates, jatkoi Kuwaitiin. Ministerien Lähi-idän vierailun tarkoituksena on etsiä liittolaisia Iranin uhkaa vastaan sekä pönkittää tukea Yhdysvaltojen kiistellylle Irak-politiikalle.

Ricen ja Gatesin Lähi-idän kiertueen toistaiseksi suurin voitto oli Saudi-Arabian ilmoitus halukkuudesta osallistua syksyn neuvotteluihin. Öljyjätillä ei ole diplomaattisuhteita Israeliin.

Israel asettaa jo ehtoja?

Rice pyrki keskusteluissaan Tzipi Livnin kanssa tekemään pohjatyötä syksyksi kaavailtuja Lähi-idän rauhanneuvotteluja varten. Yhdysvaltojen presidentin George W. Bushin aloitteesta suunnitellut neuvottelut tähtäävät Israelin ja palestiinalaisten pitkäkestoisiin keskusteluihin.

Livni vannoi, ettei Israel aio hukata tilaisuuttaan vuoropuheluun maltillisen palestiinalaisjohdon kanssa. Ulkoministerin mukaan "ei ole kuitenkaan viisasta laittaa herkimpiä asioita etusijalle". Näillä asioilla Livni viittasi Jerusalemin ja pakolaisten asemaan.

Yhdysvaltojen mukaan Israelin ja palestiinalaisten neuvottelujen tulisi painottua keskeisimpiin kysymyksiin, kuten valtioiden rajoihin. Myös Olmert on sanonut uskovansa, että lähitulevaisuudessa on mahdollista käsitellä palestiinalaisvaltion perustamisehtoja.

Rice tapaa huomenna Ramallahissa palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin sekä pääministeri Salam Fajjadin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.