Mainos

Rice ja Straw Bagdadiin patistamaan hallitusneuvotteluja

Condoleezza Ricen ja Jack Strawn Irakin-vierailun tarkoituksena on edistää Irakin hallitusneuvotteluja, jotka ovat umpikujassa pääministeristä syntyneestä kiistasta.

Yhdysvaltain ja Britannian ulkoministerit Condoleezza Rice ja Jack Straw saapuivat päivällä Irakiin vauhdittamaan maan pitkiksi venyneitä hallitusneuvotteluja. Ricen mukaan kärsivällisyys Irakin hallituksen muodostamisen suhteen alkaa hiipua ja hallitusneuvottelut olisi viimein aika saada päätökseen.

Irakiin ei edelleenkään kolme ja puoli kuukautta vaalien jälkeen ole saatu muodostettua hallitusta, koska shiiat, sunnit ja kurdit eivät pääse sopuun hallituksen kokoonpanosta.

Irakin väliaikaisen hallituksen shiialainen pääministeri Ibrahim Jaafari on saanut viime päivinä yhä enemmän kehotuksia luopua tavoittelemasta pääministerin tehtävää. Jaafarin eroamista vaati tänään myös Irakin shiialiittouman suurimman puolueen Scirin johtoon kuuluva Jalal al-Deen Al-Saghir. Jaafarin olisi al-Saghirin mukaan luovuttava tavoittelemasta pääministerin tehtävää, koska näin voitaisiin varmistaa kansallisen sovun säilyminen ja saada uudelle hallitukselle kansainvälinen tuki.

Ricen ja Straw'n vierailun on määrä kestää kaksi päivää, mutta vierailun kuluessa ei ilmeisesti kerrota läpimurroista hallituksen muodostamisessa. Niin Irakin johtajat kuin heidän vieraansakin haluavat välttää sellaisen kuvan antamisen, että Irakiin nimitetään Yhdysvaltojen ja Britannian vaatima henkilö pääministeriksi.

Rice tapasi Jaafarin ja tämän kilpailijan

Rice tapasi jo tänään Jaafarin, mutta tapaaminen oli lyhyt. Pitempi ja kaikesta päättäen sydämellisempi oli Ricen tapaaminen varapresidentti Adel Abdul Mahdin kanssa, joka on yksi ehdokas Jaafarin seuraajaksi.

Virallisesti Yhdysvallat ja Britannia ovat torjuneet tiedot, joiden mukaan maat haluavat päästä Jaafarista. Epävirallisissa keskusteluissa amerikkalaiset ja brittiläiset viranomaiset eivät uutistoimisto Reutersin mukaan sen sijaan peittele sitä, että Jaafari ei heidän mielestään ole sovelias pääministeriksi.

Reutersin lähteiden mukaan Rice ja Straw kertoivat tavatessaan presidentti Jalal Talabanin, että uuden pääministerin on pystyttävä yhdistämään irakilaiset ja että Jaafari ei tähän pysty.

Irakin kurdit ja sunnit vastustavat Jaafaria, jonka shiialiittouma nimitti helmikuun puolivälissä pääministeriehdokkaakseen. Liittoumaan kuuluvista seitsemästä puolueesta on nyt kuitenkin jo neljä alkanut vaatia Jaafaria luopumaan ehdokkuudesta. Shiialiittoumalla on lähes puolet paikoista joulukuussa valitussa 275-jäsenisessä parlamentissa.

Irakin yhä syvenevä väkivallan kierre on tehnyt uuden hallituksen muodostamisen entistä kiireellisemmäksi. Pelkästään Bagdadista löytyy joka päivä useita kymmeniä ruumiita, ja surmatöiden takana ovat ilmeisesti eri ryhmittymien tappajapartiot. Monet ovat sitä mieltä, että sisällissota on jo alkanut Irakissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.