Mainos

Rice ja Putin sopivat kielenkäytön pehmentämisestä

Venäjän ja Yhdysvaltain välejä hiertävät muun muassa Yhdysvaltain ohjuskilpisuunnitelmat Tshekissä ja Puolassa.Yhdysvallat pitää kuitenkin kiinni ohjustorjuntasuunnitelmistaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice ja presidentti Vladimir Putin ovat sopineet pehmentävänsä kielenkäyttöä keskinäisissä suhteissaan. Osapuolten mukaan retoriikkaa on lievennettävä erityisesti kysymyksissä, joissa maiden näkemykset eroavat toisistaan. Erimielisyyksiin tapaaminen ei näyttänyt tuovan ratkaisua.

Rice ja Putin kävivät keskusteluja Putinin virka-asunnolla Moskovan lähellä. Tapaamiseen osallistui myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, joka kertoi keskustelujen sisällöstä.

-Presidentti antoi tukensa amerikkalaisnäkemykselle, jonka mukaan on syytä hillitä kielenkäyttöä julkisessa keskustelussa ja keskittyä todellisiin asioihin, joita on runsaasti, Lavrov sanoi tapaamisen päätyttyä.

Ricen ja Putinin tapaamisessa käytiin läpi maiden suhteita hiertäviä kysymyksiä ennen Putinin ja Yhdysvaltain presidentin George Bushin tapaamista ensi kuussa.

Suhteita on viilentänyt erityisesti Yhdysvaltain hanke sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmän osia Puolaan ja Tshekkiin.

-Venäjä vahvisti näkemyksensä ohjustentorjuntakilpeen, Lavrov tyytyi sanomaan.

Sopua etsitään Kosovo-kiistaan

Rice teki sen sijaan selväksi, ettei Venäjän kanta johda muutoksiin Washingtonin suunnitelmassa.

-En usko kenenkään odottavan, että Yhdysvallat antaisi minkään tahon käyttää veto-oikeutta, kun kyse on Amerikan turvallisuuseduista, Rice sanoi toimittajille tapaamisen jälkeen. -Yhdysvaltain on voitava käyttää teknologiaa puolustautumiseen ja me aiomme tehdä sen.

Venäjä vastustaa myös Yhdysvaltain tukemaa suunnitelmaa Kosovon itsenäistymisestä.

-Kosovon suhteen osapuolet sopivat etsivänsä ratkaisua, jonka kaikki osapuolet voisivat hyväksyä, Lavrov sanoi lisäten, ettei sellaista kuitenkaan vielä ole näköpiirissä.

Rice tapasi myös kansalaisjärjestöjen edustajia Moskovassa. Hän vältti kuitenkin ärsyttämästä isäntiä eikä tavannut Putinin hallintoon kielteisesti suhtautuvia ihmisoikeusjärjestöjen edustajia.

-Ymmärtääkseni pelin henkenä on vahinkojen rajaaminen. Hänen (Ricen) viestitti, että Yhdysvallat on täällä avustamassa eikä se halua ajautua uuteen kylmään sotaan Venäjän kanssa, sanoi Yhdysvaltain tukeman Uuden Euraasia -säätiön edustaja Andrei Kortunov tapaamisen jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.