Mainos

Rice: Iranille "hengähdysaikaa"

Yhdysvallat palaa ydinohjelmakiistaan parin viikon päästä.

Yhdysvallat aikoo antaa Iranille pari viikkoa hengähdysaikaa, ennen kuin se painostaa YK:ta ryhtymään tiukkoihin toimiin Irania vastaan. Tauon aikana Euroopan maiden neuvottelijat voivat laatia uuden ehdotuksen Iranille, jotta se luopuisi kiistellyistä ydinenergiahankkeistaan.

Ulkoministeri Condoleezza Rice ilmoitti tauosta keskusteltuaan tiiviisti YK:n muiden pysyvien jäsenmaiden ja Saksan kanssa. Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Venäjä, Kiina sekä Saksa jatkavat neuvotteluja Lontoossa 19. toukokuuta.

Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin mukaan presidentti Mahmud Ahmadinejadin kirjeessä ei käsitellä lainkaan kiistan avainkysymystä, eli milloin Iran luopuu ydinohjelmastaan. Ahmadinejad toimitti aiemmin viikolla Bushille kirjeen, jossa hän puolusti Iranin harjoittamaa tieteellistä tutkimusta.

Ahmadinejad on vakuuttanut, etteivät sitä sido mitkään päätöslauselmat. Iran on uhannut myös seurata Pohjois-Korean esimerkkiä ja irrottautua ydinsulkusopimuksesta.

Jos Iran jatkaa toimintaa ydinlaitoksissaan entiseen tapaan, YK:n turvallisuusneuvosto voi seuraavaksi kiristää sitä talouspakotteilla. Venäjä ja Kiina ovat tosin toistaiseksi vastustaneet pakotteiden määräämistä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.