Mainos

Rice ei usko Pohjois-Korean taipuneen ydinkiistassa

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice on matkustanut tänään Venäjälle. Ricen Aasian-matkalla käymät keskustelut ovat liittyneet Pohjois-Koreaan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice ei usko tiedotusvälineiden väitteisiin, joiden mukaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Il olisi luvannut kiinalaisvälittäjille olla tekemättä toista ydinkoetta. Ricen mielestä maa pikemminkin pyrkii tahallaan kärjistämään viime viikon ydinkokeen synnyttämää kriisiä.

- (Kiinalaisryhmän johtaja Tang Jiaxuan) ei sanonut minulle, että Kim Jong Il olisi pyytänyt anteeksi tai luvannut, ettei hän tee uutta koetta, Rice sanoi Moskovassa.

Rice matkusti aamulla Kiinasta Venäjälle, missä hän tapaa muun muassa presidentti Vladimir Putinin, ulkoministeri Sergei Lavrovin ja puolustusministeri Sergei Ivanovin. Rice yrittää matkallaan varmistaa, että YK:n turvallisuusneuvoston Pohjois-Koreaa vastaan asettamia pakotteita noudatetaan.

Ricen Aasian-matkalla käymät neuvottelut ovat odotetusti pyörineet Pohjois-Korean ydinaseohjelman ja toisen ydinkokeen mahdollisuuden ympärillä. Tang vakuutteli eilen epäilevälle Ricelle, että ryhmä on edistynyt keskusteluissa eristäytyneen maan johdon kanssa.

Etelä-Korean entinen presidentti Kim Dae Jung sanoi olevansa huolissaan YK:n pakotteiden seuraamuksista. Dae Jung epäilee, että Pohjois-Korea saattaa vastata vihamielisenä pitämäänsä saartoon sotilaallisesti. Turvallisuusneuvoston pitää hänestä vielä harkita diplomatiaa pakotteiden sijaan.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.