Mainos

Rice ei suostu julkiseen kuulusteluun Clarke-jupakassa

Valkoinen talo tarjoaa myönnytyksiä kiistassa, joka on syntynyt syksyn 2001 terrori-iskuja edeltäneiden turvatoimien puutteista.

Presidentti George W. Bushin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice on valmis luovuttamaan lisää asiakirjoja riippumattomalle tutkimuskomissiolle. Hän myös lupaa tavata komission jäseniä, mutta vain kahden kesken.

Komission puheenjohtaja Thomas Kean vaatii uudelleen Ricen julkista kuulustelua. Myös terrori-iskujen uhrien omaisia edustavat järjestöt jatkoivat Ricen painostamista. Rice itse ei innostu asiasta.

- Haluaisin tehdä sen. Minulla ei ole mitään salattavaa, mutta on kyse pitkäaikaisista toimintatavoista. Turvallisuuspolitiikan neuvonantajat eivät ole ennenkään tulleet kongressin kuultavaksi, Rice selitti.

Kohun käynnistänyt entinen Bushin neuvonantaja Richard Clarke sanoi NBC-kanavan haastattelussa, että on valmis julkistamaan kaikki omat sähköpostinsa ja asiakirjansa terrori-iskuja edeltäneiltä kuukausilta.

Senaatin republikaanit ovat vaatineet Clarken kongressissa syksyllä 2002 antaman todistajanlausunnon julkistamista. Sitä on pidetty salaisena. Clarken väitetään vielä siinä vaiheessa ylistäneen Bushin tapaa taistella terrorismia vastaan.

Clarke puhui ajojahdista

Neljän presidentin terrorismiasiantuntijana työskennellyt Clarke erosi tehtävästään vuosi sitten. Hän sanoo syyksi turhautumisen siihen, ettei hänen varoituksiaan kuunneltu Valkoisessa talossa ennen syyskuuta 2001. Viimeinen pisara oli Irakin sota, joka Clarken mielestä on vain vaikeuttanut terrorismin vastaista taistelua.

Clarke väitti viikonloppuna, että Valkoinen talo on käynnistänyt operaation hänen maineensa tuhoamiseksi. Clarken mukaan useita veronmaksajien rahoilla työskenteleviä Bushin hallinnon henkilöitä on valjastettu ajojahtiin, jonka tarkoituksena on varmistaa, ettei hän enää saa töitä Washingtonista.

Demokraattien presidenttiehdokas John Kerry liittyi viikonloppuna arvostelijoiden kuoroon vaatien Ricea kongressin eteen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.