Mainos

Revontulia nyt tavallista vähemmän

Revontulia näkyy tänä syksynä ja talvena Suomessa tavallista vähemmän. Taivaan himmentää auringon hiljaisuus.

- Auringon aktiivisuus on ollut erityisen matalaa parin-kolmen viime vuoden aikana, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna.

Nevanlinnan mukaan revontulia voi edelleen ihailla Lapissa, mutta tänä talvena ne eivät ole kovin kirkkaita tai voimakkaita. Etelä-Suomessa näyttäviä valoilmiöitä ei nähdä juuri lainkaan.

Voimakkaat revontulet ovat vähentyneet koko 2000-luvun ajan. Loimujen heikentyminen pienentää myös niiden värikirjoa.

- Rauhallisten revontulten perusväri on kellertävän vihreä. Aktiivisemmat revontulet ovat myös violetteja, jopa punaisia. Sellaiset eivät kuitenkaan tänä talvena ole todennäköisiä, sillä monipuolisempi värikirjo edellyttäisi voimakasta auringonpurkausta.

Nevanlinnan mukaan loppuvuoden tavallisin revontuli näkyy rauhallisena, vihertävänä kaarena pohjoisella taivaalla. Vilkkainta revontuliaikaa Suomessa on syys-lokakuun lisäksi helmi-maaliskuu.

Kolme vuotta Auringon heräämiseen

Revontulien voimakkuutta säätelevissä auringonpilkuissa esiintyy maksimivuosia keskimäärin 11 vuoden välein. Nevanlinnan mukaan aikataulusta ollaan nyt muutama vuosi jäljessä. Viimeksi auringonpilkkujen maksimi saavutettiin vuonna 2000, jolloin komeita revontulia esiintyi myös maan eteläosassa. Seuraavaa maksimia odotetaan vuodelle 2013 tai 2014.

- Tuolloin revontulia esiintyy enemmän kuin nyt, mutta maksimista tulee silti heikoin ainakin sataan vuoteen, Nevanlinna kertoo.

Joskus auringonpilkut katoavat lähes kokonaan vuosikymmeniksi, eikä silloin myöskään havaita revontulia juuri lainkaan. Viimeksi näin kävi 1800-luvun alussa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa varoitteli kesäkuussa vakavaan sävyyn lähivuosien aurinkomyrskykaudesta. Nasa on huolissaan siitä, miten Auringon lisääntyvä aktiivisuus vaikuttaa viestiliikenteeseen, lähinnä sellaiseen, joka hyödyntää satelliitteja.

Nasan mukaan pahimmassa tapauksessa esimerkiksi pankkijärjestelmät ja lentoliikenne voivat lakata toimimasta, kun Auringon aktiivisuus herää.

Nevanlinnan mielestä arvio on turhan raju ja liioitteleva.

- Aurinkomyrskyt ovat haitanneet viestiliikennettä ennenkin, mutteivät koskaan noin dramaattisesti.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.