Revontulet harvinaisia Etelä-Suomessa

Etelä-Suomen taivaalla viime yönä näkyneet revontulet kertovat siitä, että maapallon magneettikenttään kohdistuu parhaillaan ankara hiukkaspommitus Auringosta. Ilmiö toistuu noin yhdentoista vuoden välein. Komeasta näystä on kuitenkin myös haittaa muun muassa kännykkäliikenteelle.

Revontulia

Poikkeuksellisen näyttävät revontulet valaisivat Etelä-Suomen taivasta eilen illalla. Hienoimmillaan revontulet loistivat kello 22-24:n aikoihin, mutta niitä nähtiin vielä aamuyölläkin. Revontuliin liittyvä magneettinen myrsky rekisteröitiin Ilmatieteen laitoksen Nurmijärven geofysiikan observatoriossa ja magneettisilla automaattiasemilla kautta maan. Voimakkaimmillaan magneettinen myrsky ja siihen liittyvät revontulet ovat olleet Etelä- ja Keski-Suomessa.

Revontulimyrsky aiheutui tiistaina auringossa tapahtuneesta koronan massapurkauksesta. Sen ensimmäiset vaikutukset havaittiin satelliiteissa torstaina kello 19. Amerikkalaisen revontulisatelliitin mittausten mukaan parhaimmillaan revontulivalojen ylläpitämiseen koko napakalotin alueella tarvittiin 250 gigawattia, mikä on suunnilleen viisinkertainen määrä koko Suomen kuluttamaan energiaan verrattuna.

Torstain kaltaisia revontulimyrskyjä esiintyy Etelä-Suomessa keskimäärin kerran 10-12 vuodessa. Revontulet ja magneettiset myrskyt esiintyvät auringonpilkkujen noin 11 vuoden jaksoissa. Ensi yöksi ei ole odotettavissa eilisen kaltaisia revontulia. Magneettinen myrskyisyys päättyi perjantaina aamulla ja tilanne palautui normaaliksi. Tilanne voi kuitenkin muuttua yllättäen, koska revontulien ilmestymistä on vaikea ennustaa.

Auringonpilkkumaksimi lähestyy


Revontulet ja magneettiset myrskyt aiheutuvat auringosta peräisin olevista sähköisistä hiukkasista, jotka kiitävät auringosta maan lähiavaruuteen satojen kilometrien sekuntivauhdilla. Auringonpilkkujen maksimin ennustetaan sattuvan loppuvuodesta 2000.

Revontulia

Maksimin aikoihin auringon hiukkassäteily on voimakkaampaa kuin muina aikoina, ja revontulia ja magneettisia myrskyjä nähdään silloin usein. Revontulivalo syntyy noin 100 kilometrin korkeudessa. Valo syttyy auringon hiukkasten ja maapallon ilmakehän happi- ja typpimolekyylien välisistä törmäyksistä hieman samaan tapaan kuin kirkkaissa loistevaloputkissa. Revontulista ei ole mitään haittaa eikä vaaraa, vaan ne ovat kosmisten luonnonvoimien tarjoama ilmainen valoshow pohjoisten alueiden ihmisille.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat