Mainos

Reumaliitto: Vaativat reumaleikkaukset keskitettävä

Suomen reumaliitto esittää vaativien reumaleikkauksien keskittämistä koko maassa korkeintaan kymmeneen sairaalaan. Näin taattaisiin leikkausten hyvä taso.

Nykyisin useissa sairaaloissa tehdään huomattavasti vähemmän ranteen tai lonkan leikkauksia nivelreuman takia kuin mitä olisi tarpeellista leikkauskokemuksen ylläpitämiseksi.

Reumaliitto sanoo julkilausumassaan, että vaativia leikkauksia pitäisi kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan tehdä vuosittain noin sata, että leikkauskokemus säilyisi. Useissa suomalaissairaaloissa määrä oli vuoden 1996 lukujen perusteella vain viisi tai vähemmän. Yhdessä sairaanhoitopiirissä vastaavia leikkauksia ei ollut lainkaan.

Reumaliitto huomauttaa, että sairaanhoitopiireittäin tarkasteltuna leikkausten määrissä on jopa kymmenkertaisia eroja 10000:ta asukasta kohti laskettuna. Nivelreumaa sairastavien lonkan tekonivelleikkauksissa erot ovat pahimmillaan nelinkertaisia. Reumaliito edellyttää, että potilaan olisi saatava tarvitsemansa leikkauspalvelut kotikunnasta riippumatta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.