Mainos

Retretin näyttelyssä Zorn-väärennös?

Anders Zornin Moskovan Pushkin-museosta lainassa oleva akvarelli nimeltä Taalalaistytöt saunomassa vuodelta 1906 saattaa olla väärennös.

Yksi Taidekeskus Retretin päänäyttelyssä olevista ruotsalaisen Anders Zornin teoksista on mahdollisesti väärennös. Kyseessä on Moskovan Pushkin-museosta lainassa oleva akvarelli nimeltä Taalalaistytöt saunomassa vuodelta 1906.

- Se on erilainen kuin Zornin aikaisemmat akvarellit, mutta meillä ei myöskään ole näyttelyssä mukana toista akvarellia samalta kaudelta. Zorn teki silloin vähemmän akvarelleja kuin aikaisemmin 1880-luvulla, jolta ajalta näyttelyssäkin niitä on, Retretin toimitusjohtaja Anu Liivak kertoi.

Liivakin mukaan Retretin näyttelyn katalogin tekstin kirjoittaja, Zorn-asiantuntija Björn Fredlund epäilee työn olevan väärennös, koska se poikkeaa tyyliltään Zornin aikaisemmista akvarelleista. Hän löysi siitä Liivakin mukaan myös anatomisia yksityiskohtia, jotka eivät ole niin mestarillisia kuin voisivat olla.

Tukholman kansallismuseossa on samaa aihetta esittävä Zornin maalaus.

- Se ei sinänsä ole ihmeellistä, sillä Zorn teki eri versioita omista töistään eri tekniikoilla. Täytyy myös sanoa, että Zornin tuotanto sisältää yleensäkin erilaatuisia teoksia. Hän ilmeisesti teki myyntitöitä ja ei-myyntitöitä.

Kyseinen akvarelli on ollut Pushkin-museossa jo pitkään. Se tuli vuonna 1928 laadukkaasta yksityiskokoelmasta. Normaalin käytännön mukaisesti Retretti laittaa teoksen kohdalle kysymysmerkin. Maailman museoissa riittää kysymysmerkillä varustettuja töitä.

Retretti ei tutki teosta sen enempää, vaan jatkosta päättää Pushkin-museo Retretin näyttelyn päätyttyä. Liivakin mukaan Pushkin-museon edustaja oli arvellut teoksen voivan ihan hyvin olla Zornin työ, koska ne ovat tunnetusti hyvin vaihtelevalaatuisia. Torstaina yleisölle avautunut Retretti on avoinna 29. elokuuta saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.