Resurssit eivät riitä lastensuojelulain toteutumiseen

Vuoden alusta voimaan tulleen uuden lastensuojelulain toteutuminen takkuaa käytännössä. Keskeisimpänä ongelmana on kuntien resurssien riittämättömyys. Lapset roikkuvat resurssipulan takia jonoissa tarpeettoman pitkään eikä mahdollisuutta ennaltaehkäisevään työhön ole.

Tiedot tulevat ilmi Lastensuojelun Keskusliiton ja Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastasi yli 400 kuntien sosiaalityöntekijää, -ohjaajaa ja perhetyöntekijää.

Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmapäällikkö Seppo Sauron mukaan kyselyssä haluttiin selvittää nimenomaan kentällä työskentelevien ihmisten tunnelmia lain toteutumisesta. Siksi kyselyä ei edes lähetetty kuntien sosiaalitoimen johtajille.

-Päällimmäinen tulos on, ettei itse lakia moitittu, mutta resursseja sen toteuttamiseen on aivan liian vähän. Kentältä nousikin työntekijöiden syvä huoli ja ahdistus, millä he tähän huutoon vastaavat, Sauro kertoo.

Vakavia päätöksiä vaikea tehdä kiireessä

Valtaosa kuntien sosiaalityöntekijöistä on Sauron mukaan kokeneita, mutta riittämättömät resurssit aiheuttavat ahdistusta työn sujuvuudessa.

- Tässä hoidetaan kuitenkin oikeita asioita ja tehdään koko ihmiselämää koskevia päätöksiä. Virheen tekemisen pelko kasvaa, kun päätöksenteolle ei ole riittävästi aikaa, Sauro toteaa.

Lisätyötä aiheuttaa myös lastensuojelun juridisoituminen.

- Ruutuvihko ei ole enää dokumentti. Asiat pitää saada kirjatuiksi oikein, jotta ne kestävät myös oikeuden käsittelyn.

Vaikka kunnan tasolla selvitys lastensuojelusta saataisiinkin määräajan sisällä nippa nappa tehtyä, voi päätöksenteko jumiutua hallinto-oikeuden käsittelyyn. Se turhauttaa työntekijöitä.

Kyselyvastaukset julkaistiin Jyväskylässä järjestettävien valtakunnallisten lastensuojelupäivien avauspäivänä. Lapsuus tässä ja nyt -teemaa kantavat suojelupäivät päättyvät torstaina.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat