Mainos

Restauroituja Stillerin elokuvia nähtävillä Helsingissä

Suomen elokuva-arkiston syyskausi alkaa yhteistyössä Helsingin Juhlaviikkojen kanssa. Syksy käynnistyy retrospektiivilla mykkäelokuvan mestarin Mauritz Stillerin elokuvia, jotka on restauroitu Ruotsin elokuvainstituutissa tänä vuonna.

Mauritz Stiller syntyi Helsingissä vuonna 1883. Kaksikymmentävuotiaana hän pakeni Venäjän armeijan kutsuntoja Ruotsiin, jossa hän kohosi elokuvataiteen suunnannäyttäjäksi. Monet muistavat Stillerin miehenä, joka loi jumalaisen Greta Garbon.

- Stiller osallistui Greta Garbon tähtikultin luomiseen erittäin keskeisellä panoksella ja sen Garbo aina itse myönsi loppuun asti, Suomen elokuva-arkiston erikoistutkija Antti Alanen arvioi.

-Hän oli aivan sellainen tavallinen tukholmalaistyttö Södermalmilta. Niitä elokuvia ajalta ennen kuin hän kohtasi Stillerin on säilynyt, eikä tuntisi samaksi ihmiseksi. Stillerin elokuvissa näkyy karisma ja valo ja hohto, jonka Stiller Garbosta löysi ja sytytti, Antti Alanen sanoo.

Alasen mielestä Stillerin vahvin perintö elokuvataiteelle onkin juuri visuaalinen loisto, mutta toisaalta myös henkevän komedian traditio.

Stiller oli myös erittäin kiinnostunut äänielokuvasta. Se jäi kuitenkin häneltä kokematta, sillä Stiller menehtyi keuhkotautiin vain 45-vuotiaana, vuonna 1928.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.