Reseptin saa pian sairaanhoitajalta

Sairaanhoitajat ovat saamassa oikeuden reseptien kirjoittamiseen. Turun Sanomien ja Väli-Suomen sanomalehtien mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan rajattua reseptin kirjoitusoikeutta sairaan- ja terveydenhoitajille.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mukaan uudistuksella halutaan joustavoittaa terveydenhuollon toimintaa. Lakiesitys reseptien ja lähetteiden kirjoittamisoikeudesta annetaan eduskunnalle syksyllä tai viimeistään ensi vuoden keväänä.

Reseptin kirjoitusoikeuden myöntäminen edellyttää hoitajilta lisäkoulutusta. Risikon mukaan uudistus voi näkyä myös sairaanhoitajien palkkauksessa.

- Työn vaativuuden arviointi pitää liittää hoitajien palkkaukseen. Jos työ tulee vaativammaksi, niin heillä on oikeus vaatia parempaa palkkaa, Risikko muotoili.

Samalla hoitajat saisivat myös oikeuden kirjoittaa lähetteitä laboratorio- ja röntgentutkimuksiin. Risikko ihmettelee sitä, että monilla yksityisillä lääkäriasemilla potilas voi tilata haluamansa tutkimukset jo etukäteen internetin kautta, mutta hoitajat eivät voi lähetettä antaa.

Reseptin kirjoitusoikeuden myöntäminen sairaan- ja terveydenhoitajille ei ole uusi keksintö, sillä käytäntö on jo voimassa kahdeksassa eri maassa.

Tehy vaatii koulutusta ja lisää palkkaa resepteistä

Hoitajien ammattiliitto Tehy vaatii sairaan- ja terveydenhoitajille lisää koulutusta ja palkkaa, jos hoitajat saavat oikeuden kirjoittaa reseptejä. Niin ikään se korostaa vastuukysymysten selvittämistä.

- Lisäksi täytyy muistaa, että hoitajilla on jo nyt ihan tarpeeksi töitä. Eli täytyy kiinnittää huomiota resurssointiin, huomauttaa Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola STT:lle.

Resurssoinnissa on hänen mielestään tarkasteltava koko työyksikön, ei siis pelkästään sairaanhoitajan ja lääkärin, työnjakoa.

- Täytyy siis miettiä, onko esimerkiksi sairaanhoitajilla sellaisia tehtäviä, jotka voitaisiin jakaa muuten työyksikössä.

Kaikkialla ei Laitinen-Pesolan mielestä kuitenkaan pärjätä työtä uudelleen jakamalla, vaan joissakin tapauksissa voidaan joutua miettimään myös henkilöstön lisäämistä.

Reseptin kirjoittamisen myötä nousee esille myös hoitajien palkkaus.

- Ei nimittäin voi käydä niin, että tehtävät, joista lääkäreille maksetaan, muuttuvat maksuttomiksi niiden siirtyessä sairaan- tai terveydenhoitajille.

Hoitajien oikeus kirjoittaa reseptejä vaatii Laitinen-Pesolan mukaan nykyisen henkilökunnan koulutusta.

- Ja jos tästä tulee yleinen käytäntö, täytyy jatkossa miettiä asian huomioimista jo hoitajien peruskoulutuksessa.

Jäsenistöltään Tehy on saanut reseptiasiasta palautetta puolesta ja vastaan.

- Siksi Tehyn on järjestönä varmistettava, että ketään ei pakoteta reseptin kirjoittamiseen, ja että niiden koulutus ja vastuut on selvitetty, jotka tähän ryhtyvät, Laitinen-Pesola korostaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat